Окръженият съд в Монтана осъди МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца

...
Окръженият съд в Монтана осъди МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца
Коментари Харесай

Осъдиха врачанската болница да плати над 25 бона обезщетение на възрастна жена за лекарска грешка

Окръженият съд в Монтана осъди МБАЛ „ Христо Ботев “ – Враца и доктор Г. И. К. да заплатят на пациентката М. И. Г. 25 320 лв. компенсации за претърпени имуществени и неимуществени вреди. Те са й птичинени поради осъществени й в болничното заведение четири медицински интервенции, свързани със промяна на тазобедрена става.
72 годишната М. И. Г. от Враца е предявила искове за непозволено увреждане по Закона за отговорностите и договорите против доктор Г. И. К. и болница „ Христо Ботев “ - Враца. Ищцата твърди, че при оперативна намеса, извършена й на 19 февруари 2016г - тотална промяна на тазобедрена лява става, при което й е сложена протеза, същата не е осъществена качествено и съгласно медицинските стандарти, заради което на 23 март 2016 година паднала, получила дислокация и още веднъж й е била осъществена интервенция за наместване на ставата. Въпреки това още два пъти – на 23 април 2016 година и 30 май 2016 година поставената става се измествала и се наложило да й бъдат направени нови интервенции от същия доктор и екипа му, които също се оказали несполучливи. Тъй като болките и страданията траяли, дамата се насочила за консултация в УМБАЛ - Плевен, където на 3 юни 2016година лекарите направили проверка на ставата и сложили нова протеза, за която заплатила 5 320 лв.. След разискване на събраните писмени и гласни доказателства съдът одобри, че несъмнено вредата по делото във връзка с ищцата е открита, защото оперативната промяна на ставата не е протекла на един стадий, както нормално се случва, а са последвали три луксации с в допълнение наместване и още една оперативна намеса в различен медицински център, при които ишцата е търпяла болки, премеждия и неудобства. Вина за това съгласно съда следва да се вмени на оператора, който не е положил нужните грижи и внимание протезирането да се извърши сполучливо на един стадий и не е предписал нужната рехабилитация след първата луксация.
Окръжен съд – Монтана осъди МБАЛ „ Христо Ботев „ – Враца като шеф и доктор Г. И. К. да заплатят солидарно на М. И. Г. 20 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, както и сумата от 5 320 лв. - претърпени имуществени вреди, вследствие на осъществените четири медицински интервенции ведно със законната рента върху главницата, считано от 19 февруари 2о16 година до окончателното й погашение, както и 1237. 32лева - направените по делото разходи, пропорционално с почетената част от желае.
Решението може да се апелира пред Софийски апелативен съд в двуседмичен период от известието му на страните.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР