Окръжен съд-Монтана осъди Прокуратурата на Република България да заплати на

...
Окръжен съд-Монтана осъди Прокуратурата на Република България да заплати на
Коментари Харесай

Окръжен съд-Монтана осъди Прокуратурата да плати 83 000 лева обезщетение на бивш кмет на Видин

Окръжен съд-Монтана осъди Прокуратурата на Република България да заплати на Г. Г. – някогашен кмет на Община Видин, 80 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди и 3000 лв. обезщетение за имуществени вреди от нелегално повдигнатите му обвинявания за осъществени закононарушения и наложените му ограничаващи ограничения.
Г. Г. е бил определен за кмет на Видин през мандат 2011-15 година, а през 2014 година против него е било формирано досъдебно произвеждане на Специализирано звено „ Антикорупция” при Софийска градска прокуратура. Той е бил притеглен за обвинен с три обвинявания - закононарушение по работа, за да набави за себе си полза, нелегално държане на нерегистрирани археологически обекти и нелегално държане на муниции. През 2016 година му е било повдигнато и четвърто обвиняване за закононарушение против стопанството. Взета му е мярка за неотклонение „ парична гаранция “ в размер на 30 000 лв., променена след това на 10 000 лв., наложена му е и мярка „ Забрана за овакантяване на Република България, с изключение на с позволение на прокурор “ и мярка „ Отстраняване от служба “, които са били анулирани през 2015 година През април 2016 година воденото от профилираното звено „ Антикорупция “ наказателно произвеждане против Г. Г. за закононарушение по работа и нелегално притежавани муниции е прекъснато, а през ноември 2016 година е било прекъснато и наказателното произвеждане за закононарушение против стопанството. През юни 2016 година Г. Г. е бил оневинен от Окръжен съд-Видин по делото за нелегално държане на археологически обекти и присъдата е доказана от Апелативния съд.
Според подаден от Г. Г. до съда иск по Закона за отговорността на страната и общините за вреди /ЗОДОВ/ повдигнатите му обвинявания и обществено подхванатите против него ограничения, измежду които влизането на над 30 униформени и цивилни чиновници на Министерство на вътрешните работи и ДАНС и прокурори от звено „ Антикорупция “ в Община Видин и в дома му, многочасовите обиски, общественото му задържане и отклоняване с патрулен автомобил, конференциите на Прокуратурата, в които се изтъквали тежестта на обвиняванията и последвалите медийни изявления, в които бил посочван като нарушител, му предизвикали голям психологичен стрес, влошили здравословното му положение и уронили достолепието и престижа му в общината и цялата страна.
Вследствие на всичко това, твърди Г. Г.,той изгубил и доверието на гласоподавателите и опитите му да го възвърне в локалните избори през 2015 и 2019 година останали без триумф. Затова в исковата си молба Г. Г. претендира за обезщетение за неимуществени вреди в размер на 200 000 лв. /по 50 000 лв. за всяко настрана обвинение/ както и обезщетение от 3000 лв. за имуществени вреди.
Прокуратурата на Република България посредством прокурор от Окръжна прокуратура-Монтана е оспорила както основанията по този начин и размера на исковете, като твърди, че липсват доказателства за претърпените от Г. Г. вреди, които да са директен и непосреден резултат от обвиняванията.
След като се срещна с всички доказателства и изслуша очевидците по делото съдът одобри за несъмнено открито, че наказателните производства и делото против Г. Г. са завършили с преустановяване заради липса на осъществено закононарушение и оправдателна присъда, което е съображение по ЗОДОВ за ангажиране отговорността на страната за вреди, породени на жители от прокуратурата. Безспорно открито е също и че в резултат на подхванатите против него дейности, наложените ограничаващи ограничения и медийните изявления Г. Г. е претърпял отрицателни страсти, боязън от наказване за нещо, което не е направил, бил е обществено дискредитиран, наранено е било положителното му име и престиж измежду обществото, което се е отразило и на здравословното му положение. Затова ОС-Монтана осъди Прокуратурата на Република България да заплати 80 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди и 3000 лв. обезщетение за имуществени вреди от нелегално обвиняване за осъществени закононарушения дружно със законна рента до окончателното погашение, както и 2194 лв. разходи по делото. Съдът отхвърли предявения иск за обезщетение за неимуществени вреди над почетения до предявения размер от 200 000 лв., като безпочвен.
Решението предстои на обжалване пред Апелативен съд-София в двуседмичен период.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР