Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Татяна Костадинова уважи

...
Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Татяна Костадинова уважи
Коментари Харесай

Отнемат имущество за близо 2.5 млн. лв. от братя Галеви

Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на арбитър Татяна Костадинова почете по- огромната част от настояванията за лишаване в интерес на страната на нелегално добито от Пламен Галев, Ангел Христов и техните съпруги имущество, по делото, което Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) води против "Братя Галеви " и техните съпруги. Искът бе на обща стойност 4 250 189 лева Съдът почита част от исковете, в общ размер на 2 474 582 лева
Съдът смята, че са налице предпоставките за уважаване на желае. Престъпленията, за които Пламен Галев и Ангел Христов са наказани с влязлата в действие присъда, попадат в обсега на чл.3, ал.1, т.9 и т.21 от ЗОПДИППД. Може да се направи извода, че добитото от ответниците имущество през проверявания интервал е на забележителна стойност по смисъла на закона – над 60 000 лева Разликата сред доходи и разноски на проверяваните лица и фамилиите им е негативна и възлиза на 10 138,42 броя МРЗ / минимални работни заплати / за фамилията на Пламен Галев и на 4 876.67 бр. МРЗ на фамилията на Ангел Христов, т. е. разноските са превишавали приходите с тези суми, от което се обосновава извода, че ответниците не са имали задоволително средства за придобиване на процесните недвижими движимости, МПС, дружествени дялове в търговски сдружения и парични влогове, затова липсва легален източник на средствата за придобиване на това имущество. По този метод съдът смята, че е открита още една причина за желаната гражданска конфискация – да е добито в границите на проверявания интервал имущество на забележителна стойност, за което не е открит легален източник на вложените в придобиването му средства.
Настоящият правосъден състав приема, че въз основа на съдържащите се по делото доказателства може да се направи основателно съмнение за съществуването на косвена връзка сред незаконната активност на проверяваните лица Пламен Галев и Ангел Христов и добитото от тях имущество. Същите са наказани за тежки умишлени закононарушения - първият като началник, а вторият като участник в проведена незаконна група, която е била въоръжена и е била основана за да прави закононарушения по член 214 от Наказателен кодекс – изнудване, за имотна полза. Очевидно е, че се отнася се за тежки умишлени закононарушения, които са користни по своя темперамент и с които се генерират обилни парични приходи. Тези приходи са били прикривани с реализирането на разпоредителни покупко-продажби на сдружения, регистрирани в офшорни зони, написа в претекстовете си арбитър Татяна Костадинова.
По отношение на настояванията за лишаване в интерес на страната от Пламен Галев и брачната половинка му и от Ангел Христов и брачната половинка му на движими движимости и недвижими имоти; По отношение на настояванията за лишаване в интерес на страната от Пламен Галев и от Ангел Христов на притежаваните от тях дружествени дялове и продажба на дружествени дялове:
Съдът намира, че настояванията са основателни и ще се уважат.
Съдът лишава в интерес на страната парцелите, дружно с посочените в тях здания, благосъстоятелност на „ Братя Галеви “ и техните съпруги в село Ресилово, Община Сапарева баня. Съдът намира, че покупко-продажбите, по силата на които са издигнати постройките в парцелите на проверяваните лица и съпругите им, както и прехвърлителната договорка, по силата на която е трансферирана собствеността на „ М………….. “ са безусловно симулативни.
По делото не се откри, съпругите да имат личен принос в придобиването на посоченото имущество. Дружествените дялове са добити от ответниците през проверявания интервал със средства от незаконна активност, заради което подлежат на лишаване.
По отношение на настояванията за лишаване в интерес на страната от Пламен Галев и от Ангел Христов на суми от банкови сметки:
Съдът е отхвърлил настояванията в по- огромната им част, като е приел, че сумите не са били налични по тези банкови сметки, все още на внасяне на стимулираното искане от Комисията.
По отношение на настояванията за лишаване в интерес на страната от Пламен Галев и Ангел Христов на притежаваните от тях оръжия, респ. на фактически даденото по фактури за закупуване:
Съдът отхвърля настояването за лишаване на оръжията, благосъстоятелност на „ Братя Галеви “, тъй като същите са били отчуждени все още на внасяне на стимулираното искане от Комисията, само че съдът почита настояванията за лишаване в интерес на страната на тяхната левова равноценност.
По отношение на настояванията за лишаване в интерес на страната от Пламен Галев и брачната половинка му и от Ангел Христов и брачната половинка му на суми от продажба на леки коли:
Искането ще бъде почетено за сумите, които са посочени в стимулираното искане.
По отношение на настояванията за лишаване от „ ЕМ …………..” на леки коли:
От изложеното следва, че без значение, че покупко-продажбите за закупуване на леките коли са подписани с „ ЕМ …………..- КЛОН “, правата и отговорностите са зародили не за клона, а за принципала- „ ЕМ…………… “, във връзка с който няма доказателства да е конкролирано юридическо лице от ответниците Пламен Галев и Ангел Христов. Следователно искът е необоснован и ще бъде отритнат.
Решението предстои на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен период от връчване на дубликат на страните.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР