Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка за неотклонение задържане

...
Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка за неотклонение задържане
Коментари Харесай

23-годишният Иван остава в ареста на Варна по обвинение в кражба

 Окръжен съд – Варна дефинира непрекъсната мярка за неотклонение " задържане под стража “ на 23-годишния Иван К.. Той е обвинен за това, че за времето от 25.05.2020 година до 26.05.2020 година във Варна, посредством потребление на неустановено техническо средство лишил непознати движими движимости. Иван К. дружно с различен причинител лишили от владението на мъж мобилен телефон марка " Айфон 6 " с калъф, мобилен телефон марка " Верту ", портфейл марка " Луис Вютон " и три броя банкови карти, оповестяват от пресслужбата на съда.

За закононарушението в Наказателен кодекс е планувано наказване " отнемане от независимост " от 1 до 10 години, като същото е тежко по смисъла на закона.

От информация за съдимост на 23- годишния варненец е видно, че той е с влезнала в действие присъда на 27.05.2017 година на Варненски областен съд за оказана насила и осъществено деяние за да възбуди или удовлетвори полово предпочитание без съвкупление във връзка с лице, навършило 14-годишна възраст. На Иван К. му е било наложено общо наказване " отнемане от независимост “ за период от една година и четири месеца, осъществяването на което е отсрочено с три години изпитателен период.

Защитата на обвинения изиска по-лека мярка за неотклонение от " задържане под стража “ с претекста, че Иван К. има непрекъснат адрес, на който може да бъде открит.

От обвиняването възразиха на доводите на отбраната, като акцентираха, че видно от приложените информации и докладни мемоари на чиновници на Трето районно управление (на МВР) ОД Министерство на вътрешните работи - Варна обвиненият не обитава на адресите, на които е адресно регистриран. Искането за налагане на най-тежката мярка за процесуална насила беше подкрепено и с обстоятелството, че закононарушението за което му е повдигнато обвиняване е осъществено в изпитателния период на предишна присъда.

Пред съда обвиненият Иван К. съобщи, че съжалява за постъпката си и оставя на съда на реши, каква да бъде избраната му мярка за неотклонение.

Състав на Варненския областен съд, откакто прегледа събраните досега доказателства – показанията на потърпевшия и резултатите от направената дактилоскопна експертиза, реши че съществува обосновано съмнение Иван К.,  да е съпричастен към действието, за което му е повдигнато обвиняване. Съдът направи извод, че съществува действителна заплаха обвиненият да се укрие и да извърши закононарушение, поради предходната му съдимост и несполучливите опити да бъде открит на адресите, на които е регистриран. Поради съществуването на двете изискуеми от закона предпоставки, Варненският областен съд дефинира, че най- вярната и законосъобразна мярка за неотклонение, която може да се дефинира по отношение на Иван К. е " задържане под стража “. 

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР