Окончателното решение, обаче, трябва да се вземе единодушно от Съвета

...
Окончателното решение, обаче, трябва да се вземе единодушно от Съвета
Коментари Харесай

Брюксел: България е покрила всички критерии за присъединяване към Шенген


Окончателното решение, обаче, би трябвало да се вземе единомислещо от Съвета на министрите

България е покрила всички критерии за присъединение към Шенген, безапелационни са специалисти. Късно нощес Европейският парламент даде зелена светлина на страната, само че окончателното решение, би трябвало да се вземе единомислещо от Съвета на министрите.

„ Време е въпросът да се реши”, на мнение е Ингрид Шикова, учител по политики на Европейски Съюз в СУ „ Св. Климент Охридски “.

Така считат и депутатите в Брюксел. Почти единомислещо, Народното събрание реши - България и Румъния са подготвени да влязат в безвизото пространство.

„ Това е отлична опция на Екологичен потенциал да изпрати изрично и ясно послания на страните членки да се приключи една явна неправда и неравно отнасяне на България и Румъния”, разяснява Сергей Станишев, водач на Партията на европейските социалисти.

„ България и Румъния регистрираха усъвършенствания, само че там продължава да има корупция”, съобщи Хелга Стевенс от Партията на европейските консерватори и народен представител от Белгия.

На процедура обаче, гласуването не е дефинитивно. Според контракта от Лисабон, решението за приемане в Шенген, би трябвало да бъде единомислещо и да се гласоподава от съвета на министрите, а не от Народното събрание.

Темата провокира спор и в родния парламент. От ляво желаеха обща декларация за влизане в Шенген, а ръководещите видяха опит за изкривяване на информацията. А специалисти дефинират въпроса като кардинален.

„ Шенген хората го свързват най-много с елементарно прекосяване на границите, с битовия аспект. На пръстите на едната ми ръка се брояха хората, които свързват Шенген с вътрешна сигурност и правораздаване, например”, съобщи социологът Първан Симеонов.

Реално страната ни е покрила всички критерии още преди 6 години. Членството ни в Шенген, обаче, остава блокирано от няколко страни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР