Окончателно - прокуратурата е осъдена заради нанесени вреди на кмета

...
Окончателно - прокуратурата е осъдена заради нанесени вреди на кмета
Коментари Харесай

Кмет осъди прокуратурата за 150 хил. лв.

Окончателно - прокуратурата е наказана поради нанесени вреди на кмета на Гълъбово Николай Тонев. Причината - поради нелегално обвиняване в тежки закононарушения, като на Тонев са му трябвали 8 години да потвърди, че е почтен, съобщи " ДеФакто ".

Заради дейностите на прокуратурата, в този момент на Тонев би трябвало да бъдат платени малко над 150 000 лв.. Тези пари ще бъдат платени за сметка на плащащите налозите в България - т.е. данъкоплатците.

За какво беше упрекван Тонев - общо шест длъжностни закононарушения, като измежду тях бяха заграбване на 388,45 литра дизелово гориво и подаяние на гипсофазерни плоскости на стойност на 5528 лв. на манастир. Но най-значимото обвиняване е присъединяване в проведена незаконна група (ОПГ), а това е тежко закононарушение.

За да стигнат обвиняванията до съда, минават 4 години. При това, когато се стига до съд, обвиняването за присъединяване в ОПГ отпада - то е прекъснато още преди първото правосъдно съвещание. Вече в съда, делото е върнато, тъй като прокуратурата е погазила правото на отбрана на кмета на Гълъбово.

На първа инстанция Тонев е оправдан, обаче държавното обвиняване апелира с неповторим мотив - че обвиняването било формирано от " ненадлежен орган ", написа " Де Факто ". Следва връщане на делото от втората инстанция, поради нарушени процесуални правила и години наред то седи в досъдебна фаза. Заради това юристът на Тонев желае от съда да задължи прокуратурата да внесе делото още веднъж в избран период и това искане е изпълнено. Специализираната прокуратура обаче трансферира топката на Окръжната прокуратура в Пловдив, като се афишира за " некомпетентна " да се занимава със случая, откакто до момента точно тя го е водила. Припомняме, че Специализираната прокуратура към този момент не съществува - цялото профилирано правораздаване беше закрито, само че основният прокурор Иван Гешев апелира това пред Конституционния съд.

Окръжна прокуратура в Пловдив обаче продължава сагата - същият обвинителен акт като този, поради който се завърта цялата сага, единствено че пред Окръжен съд-Стара Загора. Той работи като сътрудниците му от Пловдив - приключва делото. Съответно, Тонев завежда дело против прокуратурата и желае 200 000 лева за морални вреди и 40 000 лв. за имуществени. В последна сметка, кметът на Гълъбово печели делото, само че за по-малко обезщетение от това, което желае.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР