Около въвеждане на допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса за

...
Около въвеждане на допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса за
Коментари Харесай

Противоепидемичните мерки в училищата и още две области ще се затягат, за останалите - повече контрол

Около въвеждане на спомагателни ограничения против разпространяването на ковид за учители и възпитаници и по-строг надзор на, са се обединили на среща през днешния ден специалисти по епидемиология и представители на районни здравни инспекции, заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

В четвъртата вълна на епидемията от COVID-19 случаите се усилват седмично сред 10 и 13-14%, което Кунчев дефинира като забележителен растеж. " В разгара сме на четвъртата вълна. В момента сме в заболеваемост от 340-360 на 100 хиляди инфектирани в обособените седмици. В Сърбия сега е 1370. Надявам се, че няма да достигнем такива равнища. Източна и Централна Европа са в пика на болестта ", заключи Кунчев

Той заяви, че в областите Видин и Монтана се приготвя налагането на нови ограничения, сходни с тези в Габрово. Според седмичният разбор на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), основан на данните от Единния информативен портал за ковид до неделя (3 октомври) Габрово попадна в така наречен тъмночервена зона за COVID-19, където новите инфектирани на 100 хиляди население за интервал от 14 дни са над 500 души. В региона от понеделник (4 октомври) са в действие по-строги спрямо общовалидните за страната ограничавания против разпространяването на болестта. Сред тях са онлайн образование на ротационен принцип, неразрешени са и публичните мероприятия, спортните събития, групови туристически пътувания, частни събирания като сватби и кръщенета.

Кунчев заяви, че в случай че половината от областите в страната влязат в тъмночервената зона по заболеваемост ще би трябвало да се вкарат нови, по-строги ограничения, които ще бъдат национални.

Ще бъдат затегнати ограниченията в учебните заведения

Според Ангел Кунчев са пожелателни и е оставено на шефовете да преценят в каква степен да се извършват противоепидемичните ограничения, което е недопустимо.
" Време е носенето на маски от децата над началния курс, както и от всички учители, да стане наложително. Да спре и смесването на паралелките, да вземем за пример на курсове по танци или език, по този начин се губи резултатът от ограниченията ", сподели Кунчев. Препоръката ще бъде тези ограничения да се съблюдават по-строго, включително в районите, които не са достигнали 500 на 100 хиляди души заболеваемост. Според него ротационният принцип на образование минимално понижава риска от разпространяване на болестта и не взема решение казуса окончателно.
Новото, към което специалистите са се обединили, е възстановяване на контрола за съблюдаване на ограниченията. Ще бъдат обновени контактите с Министерство на вътрешните работи и на Министерството на земеделието (в частност Агенцията по храните). Идеята е техни представители, дружно с локалните управляващи и представители на районните здравни инспекции да реализират контрола. " Няма по какъв начин кметът да няма отношение към протичащото се в обитаемото място ", акцентира Кунчев.

Той на няколко пъти и за следващ път повтори, че имунизациите работят и това е методът да се отървем от болестта, само че в България не го употребяваме. " Ако продължаваме да имаме близо 40-45% от популацията, което нито е ваксинирано, нито се е срещнало с вируса, това значи, че имаме горивен материал за интензивна последваща вълна ", сподели той. Представи данни, че в Португалия към този момент 98% от популацията е имунизирано, до момента в който България е едвам с 20%.

Ваксинацията ще повлияе на заболеваемостта, когато мине 70-75%. У нас няма чувството нито измежду хората, нито измежду политиците, че това е действителен проблем, с който като нация би трябвало да се оправим.
 доцент Ангел Кунчев,
основен държавен здравен контрольор



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР