Около половината от сделките за покупка на жилищни имоти в

...
Около половината от сделките за покупка на жилищни имоти в
Коментари Харесай

На варненци и бургазлии не им трябва кредит за жилище, явно повечко са спестявали

Около половината от покупко-продажбите за покупка на жилищни парцели в столицата се вършат благодарение на изтеглен ипотечен заем, само че в Бургас и Варна процентът е надалеч по-нисък - към 30%. Това заяви Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на една от най-големите организации за недвижими парцели у нас.

Средният за страната % е 45%. Бургас и Варна вършат изключение, тъй като там явно хората имат доста повече спестени пари, счита тя.

В момента имотният пазар е застинал в изчакване по кое време и с какъв брой ще се вдигнат лихвите по ипотечните заеми. Вече второ тримесечие има спад на броя на покупко-продажбите, само че това най-малко до момента не е довело до действителен спад на цените, тъй като и купувачите, и продавачите изчакват.

Процентът на повишаване на жилищата особено в София за цялата предходна година е 25%, до момента в който в Пловдив и Бургас е 17%. Поскъпването в столицата е едно от най-големите въобще за последните години и може да се съпоставя единствено с това, което се случваше преди международната финансова рецесия. Но тогава повишаването не бе концентрирано единствено в една година, а се случваше по-плавно, написа " 24 часа ".

В момента от пазара са се отдръпнали купувачите. “Ако през 2022 година за един парцел имаше трима кандидат-купувачи, то в този момент има приблизително по един ", сподели Тенекеджиева.

Около половината от покупко-продажбите се подписват навръх офертната цена, която се афишира. Но даже и за останалите договарянията рядко водят до смяна на цената с повече от 5 хиляди евро.

Според нея, в случай че цените тази година тръгнат надолу, това ще се случи първо в по-малките обитаеми места, където така и така пазарът не е толкоз мощен. В по-големите градове наклонността ще пристигна по-късно и към този момент е рано да се предвижда по какъв начин ще се развие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР