Около България набират скорост много динамични и много основни геополитически

...
Около България набират скорост много динамични и много основни геополитически
Коментари Харесай

Доц. Огнян Минчев: Около България набират скорост много динамични геополитически промени

Около България набират скорост доста динамични и доста съществени геополитически промени. Това сподели доцент Огнян Минчев в границите на кръгла маса на тематика „ Българският народен интерес в изменящата се геополитическа среда и европейската вероятност на Западните Балкани ". Събитието е проведено от софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

" На североизток от нас се основава един нов, мощен геополитически център. Той включва страни като Полша, Румъния, Украйна, Прибалтика. Този нов геополитически център ще бъде на процедура лицето на Източния фланг на НАТО, защото от тези страни ще се чака да бъдат на разграничителната линия в света през идната ера, в която към този момент живеем ", разяснява доцент Минчев. Според него този геополитически център ще промени ролята на Централна и Източна Европа в НАТО и Европейски Съюз като цяло. " На югоизток от нас имаме израстването на един нов геополитически център в лицето на Турция, която постоянно е била доста мощна страна. Но Турция трансформира своя статут ", уточни той. Според него страната е все по-самостоятелна геополитическа мощ, която избира да пази своите ползи, обособена от Запада, член на която система за сигурност остава.

По отношение на Гърция доцент Минчев съобщи, че тя съставлява един засилващ се и динамично-развиващ се челен пост на НАТО в Югоизточна Европа.

Концепцията и тактика на Сърбия за народен интерес влиза в дълбока рецесия заради отслабването на главния сътрудник на Сърбия - Русия, и в същото време трансформира своята конструкция заради изострянето на връзките сред Русия и Европа, уточни доцент Минчев. Според него в обозрима вероятност Сърбия ще бъде страна, която ще търси своето преутвърждаване в района, по метод, който не постоянно ще съответствува с българския интерес.

" Какъв е българският интерес - да заявим фиктивен неутрализъм и да останем беззащитни при тези бързо сменящи се структури, преносими пясъци, на районната и на по-широката от района обстановка, или да се опитаме да оползотворим статута, който имаме, капацитета, който имаме, ресурсите, които можем да имаме, за да стабилизираме България като интегрална част от това ново статукво, което набира мощ. Статукво на повишаваща се роля на Централна и Източна и Югоизточна Европа в структурите на западния свят ", разяснява Минчев. По думите му няма опция за България да бъде неутрална. Абсурден е диалогът за неутрализъм, в условия, в които не просто ние членуваме в избрана конструкция на интернационалните организации, само че и когато в резултат на тези геополитически промени ние на процедура би трябвало да пазиме директно националния си интерес ", уточни Минчев. Той акцентира, че страната ни е станала част от НАТО и Европейски Съюз в миг, когато интернационалната система се е характеризирала с цялостна интеграция на европейския континент на Запад, доминирана от полезности, възприемани като основа на интернационалния порядък.

В резултат от експанзията си против Украйна, Русия, без значение от резултата на войната, ще излезе от Европа като сътрудник на икономическо съдействие, уточни доцент Минчев. Ние ще следим разграничаване на Русия от европейския континент и усилване на несъгласието сред нея и обединена Европа през интервала, който директно ни следва и се намираме, сподели още той.

В кръглата маса се включи и проф. д.н. Стефан Попов, който означи, че в понятието „ народен интерес " се съдържа проблематична съгласно него дума - „ народен ". Според проф. Попов е значителен въпросът по какъв начин да бъде дисциплинирана тази дума и укротена в общественото говорене. Единственият метод е националното да се свърже със тактика за сигурност, уточни тойи добави, че сигурността е екзистенциална. Той означи, че има страни, които нямат тактики за национална сигурност. По думите му Съединени американски щати стартират да артикулират нещо като народен интерес, след Втората международна война, само че написват тактика за сигурност чак през 80-те години на предишния век. " Добре е сигурността да бъде релативно дефинирана. Аз го свързвам със стабилността на конституционния ред ", сподели още проф. Попов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР