Около 85% от хората по света се идентифицират с дадена

...
Около 85% от хората по света се идентифицират с дадена
Коментари Харесай

Коя е най-старата оцеляла религия в света

Около 85% от хората по света се разпознават с дадена вяра. А системите от духовни вярвания са многочислени и всекидневно датират от антични времена. И в случай че зададем въпроса коя е най-старата оживяла огромна вяра до през днешния ден, едва ли може да получим еднопосочен отговор. Дори и от страна на експертите, които учат от близко с тематиката.

И въпреки всичко, в случай че би трябвало да се уточни едно религиозно поверие като най-древно, то това е индуизмът. Смята се, че той е на към 4000 години. Общият консенсус измежду учените е, че поражда към 2300 година прочие Хр. в северозападните лимити на Индийския субконтинент и по-конкретно в долината на река Инд, където се намират сегашен Пакистан, североизточен Афганистан и северозападна Индия.

Но историята му е комплицирана и от време на време противоречива. Смята се, че индуизмът е зародил от голям брой културни, духовни и метафизичен обичаи, развивали се в продължение на хиляди години.
 Снимка 629775
Източник: iStock

Сред най-старите безапелационни доказателства са ранните ведически текстове, известни като Ведите, които са формирани сред 1500 и 500 година пр. Хр. Написани на античен санскритски език, Ведите са пиедестал на индуизма и съдържат доста от главните възгледи на религията за действителността, за индивида и себепознанието.

През XXI век индуизмът има към 1.03 милиарда почитатели, което съставлява към 15% от популацията на света. Повечето от тях живеят на територията на днешна Индия - която е най-многолюдната страна в света към 2023 година

Другите огромни международни религии са християнството (32% от международното население), ислямът (23%) и будизмът (7%). Значими групи са и юдаизмът, бахайската религия, джайнизмът, сикхизмът, шинтоизмът, даоизмът, уика и зороастризмът.
 Снимка 629776
Източник: iStock

Освен това в света има над 400 милиона души (6%), които практикуват по този начин наречените " национални " или " обичайни " религии. Това включва духовни системи от вярвания, които са извънредно разнородни - като африканските обичайни религии, китайските, религиите на коренните поданици на Америка или на австралийските туземци.

За страдание историята на националните религии не е толкоз ясно обрисувана, колкото тази на главните. Обикновено те се предават през вековете по джука традиция, което значи, че няма доста материални доказателства, въз основата на които да се учат. Някои от техните истории даже са били интензивно заличени посредством принудително гонене или послушание.

И въпреки всичко, акцентира IFL Science, значимо е да се означи, че немалка част от тези национални религии имат връзка с хрумвания, простирали се в продължение на хилядолетия. И може би точно те са посели семената на множеството съществени международни религии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР