Около 70% от семейните компании фалират или биват продавани още

...
Около 70% от семейните компании фалират или биват продавани още
Коментари Харесай

Новата пловдивска фабрика на семейство Георгиеви

Около 70% от фамилните компании банкрутират или биват продавани още преди второто потомство да поеме дейна роля в ръководството. Малко са компаниите от този вид, които съумяват да оцелеят и да се развият, като причина за неуспехите най-често е неприятното обмисляне за последователност в бизнеса. Създадената преди 30 години българска компания за произвеждане на оптична техника " Холдинг Кимкооп " отдавна работи по въпроса - в нея бащата Георги Георгиев и синът му Калин Георгиев са съизпълнителни шефове. Другият наследник - Светозар Георгиев (известен като съосновател на софтуерната компания Telerik) също интензивно се включи в развиването на бизнеса, в това число и като вложител. А проектът е за напредък - през открития нов цех край Пловдив, който ще усили екипа и продажбите в пъти - от настоящия годишен оборот от 5-6 млн. лева

С инвестицията от 7 млн. лева " Холдинг Кимкооп " се мести от Панагюрище в пловдивската Тракия икономическа зона, а новият цех ще притегли още планове в региона на прецизната оптика. Предприятието се намира в с. Царацово до това на козметичната " Био Фреш " (от която е добита и земята) и се простира на повърхност от 2500 кв. м. То е с алтернатива да се уголемява с още 1500 кв. м. В момента в завода работят към 50 експерти, като проектите са броят им да бъде минимум подсилен в околните три години, а общият екип може след време да доближи и 150-180 души. Фирмата има и офис в София, където са маркетингът, продажбите и счетоводството.
30-годишен напредък
Компанията е основана преди над 30 години като кооперативна компания от Георги Георгиев, който преди този момент управлява държавната стратегия за оптични и лазерни технологии. След разпада на социалистическия блок българската оптична промишленост губи пазарите си и е в колапс. " Имахме служащи и потенциал, само че нямахме пазар. Решихме да съвместим тези благоприятни условия с наличния потенциал, с цел да възстановим промишлеността ", съобщи Георгиев. Първоначално компанията е в София и се занимава с разнообразни планове в региона на оптиката. Постепенно прави връзки със западни клиенти и стартира да се развива, по-късно е намерено и производството в Панагюрище, развиван по времето на социализма като център на българската оптична промишленост. Но опциите и там са лимитирани и по този начин преди няколко години назрява концепцията за разширение. Години по-рано - през 2008 година в България се завръща Калин Георгиев, който приключва университета McGill в Канада. Той взема решение да се включи в фамилния бизнес и стартира да вкарва и интегрира нови технологии, системи за надзор на производството и качеството и с течение на времето поема все по-голяма роля в оперативното ръководство на компанията.

" През 2016-2017 година имахме постройката в Панагюрище, където нямаше място къде да сложим даже и една нова машина, имахме дефицит изключително на квалифицирани фрагменти и по този начин започнахме да проучваме разновидности - първият беше да продължим в Панагюрище, вторият беше Пловдив и третият София. Спряхме се на втория по доста аргументи - промишлен център, близко е до съществени пътни артерии, заобиколени сме от доста прогресивни интернационалните и български производства, работната ръка и пазарът на труда са динамични, има специалисти, които ще ни оказват помощ да гоним това високо качество, има и университети. Не на последно място и качеството на живот в Пловдив е високо и предлага положителни благоприятни условия за основаване на семейство ", съобщи при откриването Калин Георгиев.
Новият цех
Решението е взето преди три години и стартира подготовката за градеж. В плана интензивно се включва и Светозар Георгиев, който с изключение на вложител в него, взе участие и в правенето на тактиката за напредък на компанията. Той има преимуществото да способства с външен за този бизнес взор, а като съосновател на Telerik e взел участие в разрастването на екипа и активността на софтуерната компания, която през 2014 година беше продадена на американската Progress за 262.5 млн. $. Светозар Георгиев поддържа и разнообразни млади компании като вложител, бизнес ангел и наставник. " Холдинг Кимкооп " е благосъстоятелност на сдружението " Кимкооп Груп ", в което мажоритарен акционер е Георги Георгиев, а дялове имат и сдружението на Светозар Георгиев " 2625 Кепитъл ", както и Калин Георгиев и Александър Ралев.
Източник: Кимкооп
Както доста сходни планове, и този има своите значително провокации. Първото е да убедят построения екип от експерти да работи в Пловдив. Тук плюс е супермодерната постройка и положителни условия, които вършат общото пътешестване от два часа дневно по-леко. Някои чиновници вземат решение и да се реалокират в Пловдив. В придвижване се променя изцяло и концепцията на постройката, с цел да прилича повече на сходни производства в западни страни. Взети са хрумвания и от заводите на Tesla. Немалка компликация е и настъплата пандемия малко преди началото на градежа. " Пред нас стоеше въпросът дали да продължаваме или да изчакаме. И взехме решение да рискуваме - преди този момент бяхме претърпяли още една рецесия през 2009 година, а нашата промишленост е относително постоянна и резистентна на подобен вид рецесии. Гледайки обратно считам, че взехме положително решение, цените на металите и услугите са нагоре. Сега този градеж щеше да ни излезе с 50% по-скъпо ", съобщи Калин Георгиев при откриването.

С новия цех " Холдинг Кимкооп " ще разшири плановете и доставките си за най-различни браншове: от отбранителната, през киноиндустрията до медицината. Компанията употребява ултра-прецизни машини последно потомство с микропроцесорно ръководство, а огромна част от процесите са изцяло автоматизирани и цифровизирани. С тях тя създава артикули и лещи, употребявани в най-модерни технологии в разнообразни сфери - машинно зрение, инфрачервена оптика (използвана за оглед на архитектура, далекопроводи и така нататък, термовизия (за самолети, сателити) и други На откриването на завода участваха представители на два от най-големите интернационалните клиенти - френската Thales Group и английската CVI, част от IDEX UK Investment, които също ще уголемяват партньорството си с компанията. Според Калин Георгиев прогнозите за цялата промишленост сочат годишен напредък от приблизително 10%, което обрисува и положителните вероятности пред " Холдинг Кимкооп ".

Семейната компания чака с новия цех продажбите да набъбнат 3-4 пъти в околните години (за 2020 приходите на сдружението са 5 млн. лева.), а екипът да доближи 120 души до 2024 година " Инвестицията в земята плюс постройката и всички свързани планове без машините сумарно е 7 млн. лева Целта ни е този бизнес да скалира няколко пъти като доходи. Има капацитет това съоръжение да бъде в допълнение натоварено и да се прибавят спомагателни машини в границите на този цех. А и един оператор може да обслужва повече машини по отношение на в този момент ", счита Светозар Георгиев.
Източник: Кимкооп
С новия цех компанията желае да се нарежда още повече като снабдител на висококачествени решения от равнището на западноевропейските съперници с сходен размер. А след време съгласно Калин Георгиев вероятните пътища са две - развиване като фамилна компания или продажба на някои от огромните конгломерати в промишлеността. Ако въпреки всичко остане първият вид, създателят Георги Георгиев е спокоен. " Постепенно мога да се отдръпва с удоволствието, че бизнесът се развива и минава в млади ръце, които внедряват последните новости ", съобщи мениджърът при откриването на завода.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Климат 2 Вечерни вести 3 Вечерни вести 1 Данъци и обезпечаване 2 Свят 3 Вечерни вести 1 Климат 2 Вечерни вести 3 Енергетика Q&A Къде желаете да позиционирате " Холдинг Кимкооп "? Светозар Георгиев: Китай може да прави всеобщо произвеждане, само че ние желаеме да сме профилирани във върхови технологии и най-хубавото обслужване на клиентите. Целта ни не е да имаме 5000 индивида произвеждане, а то да е на върхово равнище. Няма причина това да не може да стане в България - машините са същите, инженерният кадър и ноу-хау може да се привнесе, Пловдив е отлично място. Не желаеме да се конкурираме на равнище евтина работна заплата и това да ни е преимуществото, а по-скоро стойност и обслужване и съответно ръководство на бизнеса.Калин Георгиев: Целта ни е да конкурираме компании от Съединени американски щати, Германия, Швейцария, като предлагаме малко по-конкурентни цени от тях, само че да не излизаме на радара за нещата, които те си купуват от Китай, т.е. да сме в лигата на компаниите от Западна Европа.Ще обучавате ли новите хора, които наемате? Георги Георгиев : По-голямата част ще образоваме. Търсим дейни хора, с положителни знания по компютърни науки, машини с ЦПУ и да им дадем тези спомагателни знания по тънкостите на оптичното произвеждане. Дори към този момент имаме лист от 10 души, които сами са ни търсили. КГ: Хора с опит в машиностроене и металообработка относително елементарно могат да се научат на нашата специфичност на работа. Имаме и проект да привличаме експерти, които да прекарват месец, два, три, с цел да предадат познания по оборудването и избрани технологии на екипа ни.По въпроса за приемствеността, изначално ли бяхте планувал някой от синовете ви да ви наследи? ГГ: Не, когато Калин се върна от Канада си беше негов избор. Той интензивно се включи и по европейски планове, които спечелихме за автоматизация на процесите. КГ: Когато се върнах от Канада брат ми и другите съоснователи на Telerik към този момент бяха създали компанията задоволително добре. И си споделих, че в случай че се причисля и аз към Telerik, ще оставя татко ми самичък. Чувствах ангажимент да развием дружно този бизнес и честен ангажимент да се върна и да допринеса нещо.А Светозар Георгиев по кое време реши да се включи? СГ: Винаги съм помагал, само че в полза на истината не доста. Когато назря моментът да вършим този стратегически избор - какъв ще е идващият ход и накъде, беше и време повече глави да мислят дружно. Предимството ми беше, че не съм ангажиран всекидневно с този бизнес и имам друга вероятност в профил, която постоянно е друга. Така взехме решение, че този ход е добър за нас, вложих и аз средства, тъй като тук се гради добавена стойност. Ще създадем интервенциите на международно равнище в области като целеполагане, премерване на успеваемостта, цифров надзор на производството и продажбите - събираме доста данни, само че не ги използваме задоволително сега. Искаме да имаме този взор, който ни оказва помощ да управляваме бизнеса по извънредно цифров метод.Това ми е забавно - от една страна едно произвеждане е много по-различно от софтуерна компания, само че пък от друга доста неща са същите - каквото сме научили, гледаме да го внедрим тук. Къде желаете да видите " Холдинг Кимкооп "? ГГ: Сега произвеждаме детайли и оптични възли, а задачата ни след време е да вършим и да сме снабдител от Tier 1 на цялостни системи.
Около 70% от фамилните компании банкрутират или биват продавани още преди второто потомство да поеме дейна роля в ръководството. Малко са компаниите от този вид, които съумяват да оцелеят и да се развият, като причина за неуспехите най-често е неприятното обмисляне за последователност в бизнеса. Създадената преди 30 години българска компания за произвеждане на оптична техника " Холдинг Кимкооп " отдавна работи по въпроса - в нея бащата Георги Георгиев и синът му Калин Георгиев са съизпълнителни шефове. Другият наследник - Светозар Георгиев (известен като съосновател на софтуерната компания Telerik) също интензивно се включи в развиването на бизнеса, в това число и като вложител. А проектът е за напредък - през открития нов цех край Пловдив, който ще усили екипа и продажбите в пъти - от настоящия годишен оборот от 5-6 млн. лева.С инвестицията от 7 млн. лева " Холдинг Кимкооп " се мести от Панагюрище в пловдивската Тракия икономическа зона, а новият цех ще притегли още планове в региона на прецизната оптика. Предприятието се намира в с. Царацово до това на козметичната " Био Фреш " (от която е добита и земята) и се простира на повърхност от 2500 кв. м. То е с алтернатива да се уголемява с още 1500 кв. м. В момента в завода работят към 50 експерти, като проектите са броят им да бъде минимум подсилен в околните три години, а общият екип може след време да доближи и 150-180 души. Фирмата има и офис в София, където са маркетингът, продажбите и счетоводството.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети 0 0

Капитал Фейсбук Twitter
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР