Около 70-80 процента от инцидентите на пътя са по вина

...
Около 70-80 процента от инцидентите на пътя са по вина
Коментари Харесай

Статистика: Около 80% от инцидентите на пътя са по вина на младите шофьори

Около 70-80 % от случаите на пътя са по виновност на водачите с дребен стаж зад кормилото. Това стана известно на открит урок по пътна сигурност в БЧК във връзка на Деня без починали на пътя – 21 септември. Мероприятието се организира в границите на Седмицата за сигурност на пътя (16 - 22 септември), съобщи Българска телеграфна агенция.

Статистика сочи, че на пътя у нас приблизително всеки ден умират сред един или двама души ,

а броят на ранените от време на време стига до 50 души. Част от потърпевшите получават тежки увреждания, като даже се стига до парализи за цялостен живот. 

„ Плашещо е, че високият % от случаите пораждат точно по виновност на младите водачи .

Миналата година в такива катастрофи са починали над 100 души. Причините са огромната самоувереност и самонадеяност на водачите ", сподели старши контрольор Лъчезар Близнаков, който е и ръководител на комисия, която има за цел да обследва пътнотранспортните катастрофи с присъединяване на водачи на МПС със стаж до две години.

„ Вие в този момент придобивате права за ръководство на МПС, на следващия ден ще сте на пътя и би трябвало да сте наясно с рисковете ,

които се крият при придвижване по пътищата, освен като водачи, а и като участници в придвижването “, обърна се той към начинаещите водачи. 

Недейте да надхвърляте качествата си.

Сега сте придобили познания и умения, които са минималната основа, а в някои случаи даже не са задоволителни, с цел да се движите безвредно “, посъветва още младите водачи контрольор Близнаков. Той добави, че „ в случай че не ви е благ вашият живот, най-малко пазете живота на другите “.

На въпрос дали са уверени да карат в София, начинаещите водачи дадоха отговор съвсем единомислещо с „ не “ .

Основната причина е извънредно интензивния трафик в столицата. В тази връзка той уточни, че би било добре, в случай че младите водачите карат в наличието на компаньон с по-голям опит. 

„ Статистиката сочи, че дамите са по-внимателни измежду водачите .

При мъжете надвива противоположното, само че това изиграва неприятна смешка “, сподели Близнаков.

Като съществени аргументи за произшествията с МПС инспекторът набеляза отнемането на преимущество, несъобразената скорост и неосигуряването на задоволителна отдалеченост с транспортното средство начело. Той обърна особено внимание на нуждата от слагане на колани по време на придвижване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР