Около 60 000 деца ще прекрачат за първи път вратите

...
Около 60 000 деца ще прекрачат за първи път вратите
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Близо 60 000 деца са проблемни и има риск да отпаднат от образователната система

Около 60 000 деца ще прекрачат за първи път вратите на учебните заведения в цялата страна. От предходната година към този момент имаме данни за всяко едно дете, което липсва в просветителната система. Всички институции работят по тази тематика. Около 60 000 са и децата, които са проблематични и има риск да отпаднат от системата.

Това разкри в утринния блок на БТВ просветният министър Красимир Вълчев на днешния първи образователен ден. "Трудно е да се следи всяко едно дете, изключително при тази подвижност. Целта ни е децата да бъдат обхващани още на 4-5 години. Помагаме на близо 300 български учебни заведения в чужбина. Целта е децата там да изучуват и да не не помнят родния език. Предприемаме ограничения за понижаване на тежестта на раниците. В тази тенденция продължава и програмата "Шкафче ". В 50 учебни заведения не престават ремонтите. Не помня друга, в която да са ремонтирани толкоз доста учлища и детски градини. Говорим за над 1 500 заведения, които бяха ремонтирани по Оперативна програма "Региони в напредък ". Искам да се извиня, в случай че някъде има неудобства ", сподели още Вълчев.

"Има дефицит на учители. Темата е значима и в министерството работим всекидневно по нея. На места има свръхконцентрация на възпитаници. Работим и това да се промени. Необходимо е време, с цел да се премине единствено към промяна в учебните заведения. Критерият непосредственост изигра своята роля. Видяхте, че тази година нямаше опашки пред учебните заведения за записване. Ясно е, че има спад в образованието в последните десетилетия. Учителите обаче споделят, че в последните няколко години има прогрес и позитивни трендове. В момента началната заплата на малд преподавател е 860 лева, а от първи януари би трябвало да стане 920 лева Най-много огромна липса има при учителите по математика и физика. Учителите са най-важното нещо. Винаги сме казвали това. Трудно е да мотивираме млад преподавател да работи в по-малко обитаемо място. Правим всичко по силите си и няма да се откажем да работим ", зарече се просветителният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР