Около 50 % от хората със социално-значими заболявания у нас

...
Около 50 % от хората със социално-значими заболявания у нас
Коментари Харесай

Близо 50% от хората със социално-значими заболявания у нас не вземат редовно лекарствата си

Около 50 % от хората със социално-значими болести у нас като хипертония,сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболяния не вземат постоянно предписаните им медикаменти, най-много по финансови аргументи по оценки на СЗО. Данните бяха изнесени на среща на Управителния съвет на БГ ФармА с публицисти.  Хората с такива болести у нас са най-голямата група, към 2 млн. души, а отпадането на близо  половината от тях от навременна терапия значи, че в границите на 1 до 5 години ще стигнат до хоспитализация поради инфаркти и инсулти, където се постанова да бъде приложено доста по-скъпо струващо лекуване като слагането на стентове да вземем за пример, обясниха участниците в срещата.

Европейскте статистики са безапелационни - предотвратимата смъртност у нас от социално-значими болести е измежду най-високите в Европа,както измежду мъжете и дамите, уточни доктор Евгени Тасовски, изпълнителен шеф на БГ ФармА. България е една от страните с най-ниски публични разноски за здраве в Европа, а в това време размерът на директните заплащания от пациенти е трикратно по-голям от този в Европейски Съюз – 48% у нас, при  15% приблизително за Европа. Средно към 8 милиарда лева са нужни за обикновено действие на здравната  система в България на този стадий. Държавата обезпечава към 51% от тези средства. Високият % доплащане от страна на пациентите на процедура компрометира концепцията за досегаемост до  качествена терапия, разясниха членовете на УС на БГ ФармА. А тя  трябва да е основа на опазването на здравето, която включва както достъп до новаторски лечения, по този начин и достъп до лекуване  на най-масовите социално- значими болести. В момента е налице тежка диспропорционалност в обезпечаването на еднакъв достъп до опазване на здравето, защото хората, нуждаещи се от новаторски лечения унас са към 250 хиляди, а тези със социално-значими болести като хипертония, мозъчна-съдова болест, сърдечно-съдови болести са към 2 млн. души. В Страните от Европейски Съюз медикаментите за тези болести се поемат от здравните каси като междинният % на реимбурсиране е 83. У нас той е 25, което води до високо доплащане от страна  на пациентите. Така се получава понижен до изчезнал достъп до лекуване по финансови аргументи, изключително на хората в пенсионна възраст. Решението е в рационална лекарствена политика, посредством която да се понижи сегашният дисбаланс и да се обезпечи повече правдивост и в действителност еднакъв достъп до лекуване на най-масовата група болести като се усили процентът на реимбурсиране лекуването им, тъй като  това ще понижи и разноските за болнично лекуване, разясниха участниците в срещата.

Една от вероятните ограничения в тази посока е понижаване на ДДС-то за медикаментите, предлагат от БГ ФармА.  В доста страни от Европа ДДС-то за медикаменти е сциално търпимо, а в някои даже е изцяло отстранено. В прилежаща Румъния да вземем за пример, ДДС-то е 8-11%.

 Генеричната промишленост е лост в обществената политика на страната да лекува всички свои пациенти по-ефективно и качествено и една от възприетите към този момент в доста страни политика в това отношение е  100% реимбурсиране на референтния медикамент за всички социално-значими болести, показаха от БГ ФармА. Биоподобните медикаменти също са късмет за обезпечаване на налично и качествено лекуване за все повече  българи, уточни доктор Явор Костов, зам.председател на БГ ФармА.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР