Около 50 хиляди живота бяха спасени, защото Царя, народът и

...
Около 50 хиляди живота бяха спасени, защото Царя, народът и
Коментари Харесай

Кузман Илиев за спасяването на българските евреи: Прецедент без аналог в цяла Европа!

Около 50 хиляди живота бяха избавени, тъй като Царя, народът и неговите естествени водители се опълчиха на безумната идеология и на самия Хитлер, макар съюзническите връзки по това време. Дело, осъществено с голям риск за живота на забърканите. Но дело, с което те опазиха своите имена и себеуважението ни като народ. Прецедент без аналог в цяла Европа!

 

Тази позиция изрази икономистът и ръководител на съдружие " България може " Кузман Илиев.

 

" Мир на праха на тези 11 343 души от еврейски генезис Беломорието и Македония, които не получиха българско гражданство и бяха депортирани под немски диктат от зоните окупирани - и де юре - под суверенитета на Германия.

 

Днес повече отвсякога - пред лицето на несгоди и рискови хрумвания - имаме потребност от това непримиримо гражданско общество. Не единствено у нас, а на всички места където споровете заплашват почтени в интерес на политически и бизнес ползи. 


Жертвите не трябва да не помнят злината, с цел да не се трансфорат в огледален облик на палачите си!

 

Шапки долу за персони като полковник Цветан Мумджиев - ветеранът от войните за национално обединяване, който избавя хиляди “трудоваци ” в еврейските лагери. Тези лагери са част от българската войска, в които евреите получават статута на военни, „ което ги избавя от всякаква немска намеса и всички опити за депортация “. По време на Народния съд, голям брой евреи нахлуват в съда, определяйки полковника за “спасител ”, който се е грижил бащински за тях и той е оправдан! 

 

В моментите на най-дива нервност и групова неуравновесеност се демонстрира силата на духа и личността.  Само те могат да застанат на пътя на злото. "  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР