Около 40 000 домашни птици бяха умъртвени в Чили, след

...
Около 40 000 домашни птици бяха умъртвени в Чили, след
Коментари Харесай

40 000 кокошки избити заради птичи грип

Около 40 000 домашни птици бяха умъртвени в Чили, откакто страната откри първия си случай на птичи грип в индустриална среда, съобщи Ройтерс.

Карлос Орелана, началник на отдела за отбрана на добитъка в чилийската организация за земеделие и отглеждане на животни SAG, сподели, че това е " лимитирано събитие " и управляващите не са разкрили повече случаи в покрайнината.

" Това е доста лимитирано събитие, нашето наблюдаване в периферния район продължава да ни дава негативни резултати ", разяснява Орелана по време на конференция в Сантяго, добавяйки, че умъртвените птици съставляват дребна част от 30-те милиона домашни птици в страната. " Надяваме се да овладеем тази обстановка и Чили да възвърне статуса си на страна без високопатогенен птичи грип ", съобщи той.

Огнището беше намерено в понеделник в цех, принадлежащ на производителя на месо " Агросупер " (Agrosuper), в Ранкагуа в централно Чили, което накара държавното управление да спре износа на пилешко за интервал от 28 дни.

Случаи на птичи грип, най-вече при диви животни, са открити в Чили от края на предходната година. Аржентина удостовери първия си случай при индустриални домашни птици предишния месец, което я накара да спре износа на птичи артикули.

Бразилия, най-големият експортьор на пилешко в света, към момента остава свободна от птичи грип, само че е разследвала няколко хипотетични случая. Южноамериканските здравни управляващи сътвориха районен механически комитет по-рано този месец, с цел да се оправят с огнищата на птичи грип.

Ксимена Агилера, министър на опазването на здравето на Чили, уточни, че макар че в страната има случаи на заразяване на морски бозайници, не е имало предаване от човек на човек, само че министерството следи от близко служащи и хора, които са били изложени на птичи грип.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР