Около 300 състезатели от 40 държави ще вземат участие в

...
Около 300 състезатели от 40 държави ще вземат участие в
Коментари Харесай

Българските гимнастици отиват за втора олимпийска квота в Базел

Около 300 състезатели от 40 страни ще вземат присъединяване в европейското състезание по спортна гимнастика в Базел, Швейцария, което ще се организира от 21-ви до 25-и април. България ще бъде показана от 4-има състезатели – Йордан Александров, Димитър Димитров, Дейвид Хъдълстоун и Исус Маринов. Хъдълстоун има олимпийска квота за Токио. Сега очакванията са Йордан Александров също да си обезпечи присъединяване на Олимпийските игри, по тази причина той ще играе многобой. Това разгласи през днешния ден в пресклуб „ България “ президентът на родната федерация по спортна гимнастика Красимир Дунев. Той разясни, че надпреварата се обрисува извънредно мъчно, с убийствена конкуренция, само че подготовката на нашия тим е добра. Постоянно се вършат моделирани и контролни тренировки. Утре всички ще бъдат подложени на ПСР-тестове и чакат всичко да е наред, тъй като в противоположен случай обстановката се усложнява доста. Делегацията отпътува на 18-и, в неделя.

Дунев обясни какъв е шансът на Й. Александров да завоюва олимпийска квота, което ще ни разреши да имаме двама представители в спортната гимнастика за първи път на олимпийски игри от Атина 2004 насам. “Първите двама в многобоя взимат квота, откакто се отстранен всички, които към този момент са взели. Има доста страни, които към този момент са спечелили квоти, тъй че по наше пресмятане може да слезе до 10-то място в многобоя даже до 12-то. При доста положително изиграване на съчетанията от Йордан Александров, без неточност, имаме действителен късмет. Квотите са поименни, даже, не дай си Боже, нещо да се случи с Дейвид, не може да я вземе наш играч, тя отива, при оня, който е резерва”.

Йордан Александров акцентира, че огромното достижение втора квота, която чакат от него, не го натоварва душевен, а единствено го стимулира. „ Най-важното е да си непрекъснат. Надявам се да се показва по най-хубавия метод и резултатите ми на 6-те уреда да го покажат “, сподели гимнастикът.

Старши треньорът Милко Танкушев показа, че възпитаниците му имат някои проблеми с травми, само че се надява да покажат най-хубавото от себе си в Базел. Проведени са 4 моделирани и 3 контролни тренировки, през днешния ден и на следващия ден ще има още 2, тъй че подготовката в комплицираната конюнктура на пандемията е доста добра. Наставникът изрази терзание за краката на Митко Димитров, само че счита, че гимнастикът ще бъде възобновен до самото съревнование. „ Очаквам от състезателите положително показване, това, което са работили, да го осъществят и да защитят своето име и това на българската федерация по гимнастика”, сподели Танкушев.

Митко Димитров с усмивка описа, че в действителност няма връзки на двата глезена, а в този момент е схванал от лекарите, че има и кисти. „ Играя на обезболяващи “, продължи състезателят и добави, че се стреми да си изиграе съчетанията на Европейското състезание без неточности, а травмите се надява да отшумят. Димитров ще играе на земя и на прескок.

„ Волята е най-важното “, продължи в същия дух и Дейвид Хъдълстоун, който от края на предходната година е застигнат от три травми. Преди Европейското състезание през декември в Мерсин, Турция, го измъчваше травма в рамото, в този момент през февруари и март се появиха други болежки, разкри персоналният му треньор Дамян Игнатов. Именно това е забавило подготовката му за идното Европейско състезание в Базел, разясни експертът. „ Искам да покажем това, което сме, в цялостния си искра “, заключи Дейвид прочувствено. Той също, както и Йордан Александров, ще играе многобой. Исус Маринов ще се състезава на халки.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР