Около 3,7 млн. декара гори, залесени върху земеделски земи, ще

...
Около 3,7 млн. декара гори, залесени върху земеделски земи, ще
Коментари Харесай

Бърза сеч за 10% от горите в България се предлага в законопроект на ВМРО

Около 3,7 млн. декара гори, залесени върху аграрни земи, ще могат да бъдат изсичани единствено с позволение от кметовете на обитаеми места. Това оферират от Вътрешна македонска революционна организация в нов законопроект, който касае над 10% от всички български гори.Проектът е импортиран от Александър Сабанов.
Партньорите на ГЕРБ в ръководството употребяват тяхната " техника " за заобикаляне на едно четене - внасят сред първо и второ четене, с което трансформират посредством Заключителни разпореждания. Допълнението естествено няма нищо общо с първичната цел на законопроекта.
Според кметовете имат интерес да не трансферират самозалесилите се гори в аграрни земи в горския фонд, който се ръководи от Закона за горите. Така те могат да ги ръководят като пасища. А в случай че се одобри предлагането за лесна сеч, това ще облагодетелства общините с бързи облаги от дърводобив и приемане на евросубсидии за разчистване на пасища.
Инициативата " Зелени закони " прикани жители за мнения до парламентарната комисия по земеделие, която ще прегледа закона през днешния ден.
Няма да има " отчетност, надзор и правила ", написа създателят на сигнала от „ Зелени закони “ Тома Белев.
Сега Законът за запазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ) трансферира контрола в ръцете на общините единствено за изсичане на обособени дървета – до 5 дървета могат да се отсекат с позволение на кмета, а над 5 – с позволение на шеф на ръководство „ Земеделие “. Отсичането на гори се позволява само от експертите с лесовъдско обучение - по реда на Закона за горите.
 Екоразследване: В Родопите горите чезнат поради сеч Екоразследване: В Родопите горите чезнат поради сеч
Нов скандал на тематика екология е на път да избухне мощно. Причината – следствие на спелеолога Атанас Русев и група специалисти еколо...
„ Близо 1/3 от тези гори са с възраст над 50 година, а в общини като Медковец, Кнежа, Никопол и Долна Митрополия съставляват над 50% от наличните в региона “, пишат от „ Зелени закони “. „ Близо 2 400 000 дка - или 2/3 от всички гори върху аграрни земи - са благосъстоятелност на общините “.
От гражданската самодейност прибавят, че законопроектът на Вътрешна македонска революционна организация ще докара освен до изсичането на стотици хиляди декари гори, само че и до наказателни процедури на Европейската комисия. Причината – „ неспазване на европейските наставления за запазване на биоразнообразието и новите условия на Европейска комисия за увеличение на залесената повърхност в европейските страни “.
Отговор на обвиняванията даде вносителят на промените Александър Сабанов.
" Предложените от мен промени в Закона за запазване на селскостопанското имущество целят облекчение на реда, по който всеки притежател на земя може със заявление до кмета да получи позволение да отстрани дървета в личната си земеделска земя на повърхност до 1 дка., когато тя се е самозалесила. Целта е да може да я употребява по предопределение, а точно като земеделска земя!
Тази концепция обаче се стори на Тома Белев като опит да се изсекат 3.7мил. декара гори!?! За незапознатите и сега редът, по който да се отстранен дървета до 5бр. се позволява от кмета на региона или кмета на кметството, а над 5бр. от направление “земеделие ” в общината. Проблемът тук е, че множеството притежатели изобщо не питат никого, а непосредствено отстраняват дърветата, тъй като би трябвало да вървят до общината да подадат заявление и да чакат отговор който се бави във времето.
 Всяка година в света се изсичат гори, равни на площта на Англия Всяка година в света се изсичат гори, равни на площта на Англия
Горска повърхност с размерите на Обединеното кралство се губи всяка година по целия свят, като по-голямата част от тях са тропически гори, и...
Както разяснява господин Дунчев в свое изявление по БНР правосъдната процедура и сега е в интерес на притежателите на парцелите, в които се прави това унищожаване на дървета даже и без да е получено позволение за това! Най- евентуално с претекста че частната благосъстоятелност е неприкосновена по Конституция. С измененията се цели подаването на заявките да става по - елементарно и по - покрай хората и те да извършват закона!
За всички, които не са разбрали опита за операция от страна на Белев става въпрос за парцели с повърхност до 1 дка!!!
Това прави минимум 3.7 милиона заявки!!!
В момента редът е сходен, а за последните 30 години това не се е случило!!!
P.S. И сега горските нямат никакви пълномощия в територии избрани като земеделска земя! "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР