Около 26% от българските ученици изобщо не четат книги или

...
Около 26% от българските ученици изобщо не четат книги или
Коментари Харесай

Всеки четвърти ученик не чете книги

Около 26% от българските възпитаници въобще не четат книги или го вършат доста рядко, се споделя в разбор на Института за проучвания в образованието. Той се основава на данните, получени от интернационалното изследване PISA 2018, показано публично преди месец в просветителното министерство. Анализът на института има за цел да опише профила на читателя на 15-16 години, като подчертава върху неговите настройки и отношение към четенето.

Според специалистите всички възпитаници, които не четат, имат относително невисок резултат на PISA, който демонстрира, че не схващат задоволително прочетените текстове. Близо 28% от учениците са показали, че не четат за наслаждение. Техният междинен резултат е много по-нисък от тези, които вземат книга в ръка за повече от два часа дневно. Следователно, колкото повече децата четат за наслаждение, толкоз по-високи са техните резултати, обобщават анализаторите.

Друго умозаключение на специалистите е, че колкото по-често учениците четат художествена и документална литература, толкоз по-добре се оправят на тестванията за четивна просветеност. Всеки трети избира да чете точно такава литература, а всеки четвърти се стопира на списания и малко по-рядко - на вестници. Разликата в четивната просветеност на учениците, които залягат постоянно над художествена литература, и тези, които в никакъв случай не го вършат, се равнява на съвсем двегодишно образование в учебно заведение. Подобни са заключенията и при възпитаници, които подхождат с готовност към книгите. Тийнейджърите със мощна вътрешна мотивация за четене изпреварват с към 2 години и 4 месеца съучениците си, които нямат интерес към книгите.

Около 8% от българчетата пък са изцяло съгласни с изказванието, че четенето е загуба на време. Очаквано, те се оправят по-зле на PISA.

Експертите са открили, че от значително значение за постигнатите резултати е освен персоналното отношение на учениците към четенето, само че и образецът, който получават в дома си. Затова и колкото по-богата е домашната библиотека, толкоз по-грамотни са децата. Всеки десети е показал, че има сред 200 и 500 книги у дома. На процедура тези възпитаници са по-напреднали с равностойността на към 4 години образование в учебно заведение по отношение на съучениците им, които имат до 10 книги в дома си.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР