Около 20 афганистанки излязоха днес на демонстрация в столицата Кабул

...
Около 20 афганистанки излязоха днес на демонстрация в столицата Кабул
Коментари Харесай

Двадесетина афганистанки участваха в демонстрация в Кабул в защита на правата си

Около 20 афганистанки излязоха през днешния ден на проява в столицата Кабул и скандираха „ Хляб, работа, независимост “. Протестът им бе против рестриктивните мерки, наложени от талибаните върху свободите на дамите в Афганистан, съобщи Франс прес.

От завръщането си на власт през август предходната година ислямистите фундаменталисти последователно подкопаха свободите, извоювани от афганистанските дами през последните 20 години, след рухването на предходния талибански режим (1996-2001 г.).

„ Образованието е мое право! Отворете още веднъж учебните заведения! “ скандираха също демонстрантките пред министерството на образованието. Много от тях бяха с покрити лица.

Те изминаха няколкостотин метра, преди да бъдат спрени от талибани в цивилни облекла, пристигнали да разпилян демонстрацията , заяви сътрудник на Агенция Франс Прес.

„ Искахме да прочетем декларация, само че талибаните не ни разрешиха “, съобщи за Агенция Франс Прес Жолия Парси - една от участничките. „ Взеха мобилните телефони на някои девойки и не ни разрешиха да снимаме митинга си “, добави тя.

След завръщането си на власт талибаните постановиха поредност ограничавания на гражданското общество, огромна част от които са ориентирани към покоряване на дамите в сходство с фундаменталистката им идея за исляма.

Жените значително са изключени от работа отвън къщи, лимитирано е правото им да пътуват, а достъпът на девойки до прогимназиално и гимназиално обучение е неразрешен.

Последното ограничаване датира от началото на май, когато държавното управление разгласява декрет, утвърден от висшия водач на талибаните в Афганистан Хайбатула Ахундзада. Указът задължава дамите да носят отвън дома си дреха, която ги покрива от главата до петите.

Талибаните прецизираха, че дават желание на бурката, дреха, която покрива и очите с мрежеста тъкан, само че показаха, че и облекло, в което очите не са покрити, ще бъде одобрявано.

Талибаните разпоредиха също, че в случай че няма наложителна причина да излизат, е по-добре дамите да си стоят вкъщи.

Тези нови ограничения провокираха възмущението на интернационалната общественост.

В петък талибаните отхвърлиха апела на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за анулация на тези ограничавания и обявиха, че изразените опасения са „ неоснователни “.

През последните 20 години, макар че страната остана обществено консервативна, афганистанските дами получиха нови свобод и, можеха да се върнат в учебно заведение и да аплайват за работа във всички браншове.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР