Около 13:00 часа днес чухме взривове. Бяха отдалечени. Не са

...
Около 13:00 часа днес чухме взривове. Бяха отдалечени. Не са
Коментари Харесай

Българка от Белгород Днестровск: Около 13 часа днес чухме взривове

„ Около 13:00 часа през днешния ден чухме гърмежи. Бяха отдалечени. Не са в самия град, а в региона. Изминалата нощ също беше страшна, не спахме, имаше три пъти паники. Живеем в шестетажна постройка и няма по какъв начин да слизаме и да се крием. Надяваме се единствено на Бог. Психологическото ни положение е доста с напрежение. Вече съвсем една година и половина непрекъснато сме атакувани с ракети. Нямам думи… ", показа за рубриката „ БГ Свят " на Българска телеграфна агенция Надежда Соколюк от гр. Белгород Днестровск, Одеска област. По нейни думи измежду българите от града главно в чужбина са отпътували млади дами с деца.

„ От 1999 година в гр. Белгород Днестровск е основано българско сдружение. През тези 24 години активност сме организирали доста концерти и събития, отдадени на българската просвета и история. Два от съборите на българите в Украйна, проведени от Асоциацията на българите в Украйна, бяха извършени през 2016 година и 2018 година в историческата Акерманска цитадела. Към сдружението работи българско неделно учебно заведение. Имаме и женски вокален отбор „ Майчина любов ". Откакто стартира войната, сме се събирали няколко пъти членовете на сдружението, обаче всеобщи културни мероприятия няма по какъв начин в този момент да организираме ", сподели Надежда Соколюк, която е дълготраен виновен секретар на Белгородднестровското българско сдружение.

По предварителна информация, през днешния ден в 10:00 часа Белгородднестровски регион в Одеска област беше нападнат с четири ракети „ Оникс ", заяви представителят на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат.

По-късно Оперативно командване „ Юг " осведоми, че южните региони на Одеска област са атакувани със седем крилати ракети. По време на дневната офанзива има повреждения по инфраструктурата в Белгородднестровски регион.

Българската общественост в Одеска област е трета по бройка и наброява над 150 000 души съгласно формалното броене в Украйна през 2001 година

В гр. Белгород Днестровск живеят 3700 българи.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР