Около 115 души са в неизвестност след потъването на дървено

...
Около 115 души са в неизвестност след потъването на дървено
Коментари Харесай

Лодка с над 150 души потъна край Либия

Около 115 души са в неопределеност след потъването на дървено корабче с мигранти край крайбрежията на Либия, други над 130 са избавени от либийската брегова защита и локални риболовци. Според Организация на обединените нации жертви на корабокрушението са 150 души. Трагедията се разигра на фона на избор в италианския парламент, който гласоподава повишение до 1 милион евро на санкциите за неправителствени организации, които избавят мигранти при нелегално акостиране на италиански пристанища.

Най-голямата покруса за тази година в Средиземно море - по този начин Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците дефинира корабокрушението край либийските крайбрежия. На борда на потъналия морски съд е имало към 250 мигранти, най-вече от Еритрея, други африкански страни и арабския свят. Те са тръгнали от либийското пристанище Хомс. Катастрофата е станала на осем километра от брега.
Абдала Ахмед Абдала мигрант от Еритрея: Бяхме 300 на лодката и тогава водата нахлу. Спасени бяха стотина, останалите починаха - дами и деца. Плувахме близо 7 часа и бяхме избавени от риболовци. Борихме се със гибелта в морето, в този момент се борим с нея на сушата.
С последните жертви броят на починалите в Средиземно море на път от Либия за Европа от началото на годината към този момент е 600. Така 2019-та е на път да стане шеста поредна година с над хиляда смъртни случая. Либия е жертва на принуждение и разделяне след свалянето и убийството на дългогодишния водач Муамар Кадафи през 2011-та.

Мигрантите пътуват на ненадеждни и претрупани морски съдове. От средата на 2017-та броят на сходни пътувания понижа доста откакто Италия контракти либийските сили да стопират мигрантите още на потегляне или да ги връщат в Либия, в случай че ги заловят в морето. Тази политика е осъждана от правозащитници. Този месец 40 мигранти починаха при въздушен удар против център за задържане в покрайнините на Триполи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР