Около 1 млрд. лв. ще бъдат допълнителните разходи за увеличаването

...
Около 1 млрд. лв. ще бъдат допълнителните разходи за увеличаването
Коментари Харесай

Горанов: Около 1 млрд. лв. ще струва увеличението с 10% на заплатите в бюджетната сфера

Около 1 милиарда лева ще бъдат спомагателните разноски за увеличението с 10% на заплатите на личния състав в бюджетната сфера следващата година. Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет.

Горанов уточни, че до края на август превишението на приходите над разноските е близо 2,5 милиарда лева „ Макропрогнозата за идната година и предстоящите доходи в следствие от нарастването на Брутният вътрешен продукт дават опция да предвидим от началото на идната година 10% нарастване на разноските за личен състав на цялата бюджетна сфера – това ще засегне всички чиновници, които работят в бюджетни администрации. Заради плануваното 10-процентно нарастване на заетите в междинното обучение, с 20% ще бъде повишен техният бюджет “, сподели още финансовият министър и уточни, че упованията на държавното управление са това нарастване на възнагражденията да повлияе позитивно и за увеличение и на другите приходи в страната.

По думите му от увеличените разноски за личен състав ще последва и по-голям доход в обществените и здравноосигурителните фондове. Горанов изясни, че с към 1% от Брутният вътрешен продукт – 1 милиарда лева, ще бъдат спомагателните разноски за личния състав в бюджетната сфера.

„ Ще увеличим с 10% средствата на личния състав, оттова нататък ще се оферират разнообразни пари в нарастване във всеки бранш. Предвижда се самостоятелното нарастване да бъде съобразено с трудовото осъществяване. Но ще осигурим опция на всеки един началник да разполага с 10% повече средства “, изясни Горанов. По думите му все още 433 хиляди души са заети в държавната администрация.

На въпрос дали нарастването е поради идните избори следващата година, той отговори: „ Всяка година има избори. Но в този момент се дискутира бюджетът “.

Обсъждат се няколко модела за смяна в системата за опазването на здравето, един от тях включва наложителна здравна осигуровка, съобщи Горанов.

На въпрос дали ще има въвеждане на наложителни здравни осигуровки, Горанов разясни, че сходен детайл стои в един от моделите, които се преглеждат сега. „ Въпрос на терминологичен спор е дали наложителната застраховка е нов тип данъчно задължение. Но по-скоро да, и това ще е част от дебата дали един подобен модел е допустим. Лично аз съм последовател на един различен. Всички модели за смяна в системата на опазването на здравето следва да бъдат показани до края на септември в Народното събрание “, изясни Горанов.

Финансовият министър уточни, че е последовател на модел за демонополизация на НЗОК с предоставяне право на избор на обезпечените лица дали да се обезпечават с цялата си вноска в частно сдружение или да останат обезпечени в здравната каса. „ В момента текат диспути сред Министерството на здравеопазването и представители на лекарския съюз и пациентски организации по отношение на това “, сподели още Горанов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР