оказвайки ранни симптоми на хеморагична треска пациентка седи тихо в

...
оказвайки ранни симптоми на хеморагична треска пациентка седи тихо в
Коментари Харесай

Докторът, открил ебола, с плашещо предупреждение

оказвайки ранни признаци на хеморагична тресчица пациентка седи безшумно в леглото си в болнична стая, която много наподобява на килия в град Ингенде, Демократична република Конго (ДРК). С нея са и двете ѝ деца.

Те чака резултатите от тест за ебола. Пациентката може да поддържа връзка с околните си единствено през транспарантен пластмасов прозорец за наблюдаване. Самоличността ѝ е загадка, с цел да бъде защитена о изпъждане от локалните, които се опасяват от ебола. Децата ѝ също са тествани, само че към този момент не демонстрират признаци.

Има ваксина и лекуване за ебола, които са понижили доста смъртността от вируса. Но въпросът който се крие в съзнанието на всички е различен – ами, в случай че тази жена няма ебола?

Ами в случай че вместо това тя е пациент нула от „ Болест X” ,

първата известна зараза на нов патоген, който може да завладее света толкоз бързо, колкото го направи COVID-19, само че със смъртност от 50 до 90%, както при ебола?

Това не е научна фантастика, това е теоретичен боязън, учреден на научни обстоятелства. „ Всички би трябвало да се страхуваме”, споделя лекарят на пациентката доктор Даин Бонколе. „ Ебола беше чужд вирус. Коронавирус беше чужд. Трябва да се опасяваме от нови блести”, безапелационен е той.

Заплаха за човечеството

Човечеството се сблъсква с незнаен брой нови и евентуално съдбовни вируси, излизащи от тропическите гори на Африка, съгласно професор Жан-Жак Муембе Тамфум, който е оказал помощ за откриването на ебола през 1976 година и от този момент е на първа линия в лова за нови патогени. „ Сега живеем в свят, в който ще излязат нови патогени. Това е, което съставлява опасност за човечеството”, споделя той пред Си Ен Ен ().

Като млад откривател, Муембе взема първите кръвни проби от жертвите на мистериозно заболяване, което предизвиква кръвоизливи и убива към 88% от пациентите и 80% от личния състав, които работеха в болничното заведение на задачата Ямбуку, когато заболяването беше открита за първи път. Флаконите с кръв бяха изпратени в Белгия и Съединени американски щати, където учените откриха червеевиден вирус. Нарекоха го ебола, на името на реката, която тече покрай огнището в страната, която тогава беше известна като Заир.

Идентифицирането на ебола разчита на верига, която свързва най-отдалечените елементи на тропическите гори на Африка с високотехнологични лаборатории на Запад.

Сега Западът би трябвало да разчита на африкански учени в Конго и другаде, с цел да работят като стражи, които да предизвестяват против бъдещи заболявания .

В Ингенде страховете от среща с нов гибелен вирус остават извънредно действителни, даже и след възобновяване на пациентката със признаци, наподобяващи на ебола. Тестът ѝ за ебола, както и за други заболявания с сходни признаци са негативни, заболяването ѝ остава тайнственост.

Проф. Муембе предизвестява за доста други зооантропонози заболявания – заболявания, които прескачат от животни към хора – пред които следва да се изправи човечеството. Жълтата тресчица, разнообразни форми на грип, бяс, бруцелоза и лаймска болест са измежду тези, които минават от животни към хора, постоянно посредством вектор като гризач или насекомо. Такива заболявания и преди са причинявали епидемии и пандемии.

ХИВ е появява от тип шимпанзе и мутира до известната като чумата на XX век болест, която се популяризира в целия свят. SARS, MERS и вирусът COVID-19, прочут като SARS-CoV-2 – всички те са коронавируси, които са се предали нахората от незнайни „ резервоари” – терминът, който експертите употребяват за естествения гостоприемник на вируса в животинското царство. Смята се, че COVID-19 произлиза от Кирай, а евентуалният му „ резервоар” е прилеп.

Проф. Муембе е на мнение, че бъдещите пандемии могат да бъдат по-лоши от пандемията от ковид през 2020 година и доста по-апокалиптични.

Нови вируси на хоризонта

Откакто първата зараза, предадена от животни към индивида, жълта тресчица, е разпозната през 1901 година, учените са разкрили най-малко още 200 вируса, за които е известно, че предизвикват заболявания при хората. Според проучване на Марк Улхаус, професор по епидемиология на инфекциозните заболявания в Университета в Единбург, нови типове вируси се откриват със скорост от три до четири годишно. По-голямата част от тях произлизат от животни.

Експертите считат, че

възходящият брой на нововъзникващите вируси значително се дължи на унищожаването на околната среда и на търговията с диви животни .

Тъй като естествените им местообитания изчезват, животни като плъхове, прилепи и инсекти оцеляват там, където по-големите животни биват унищожени. Те могат да живеят дружно с хората и постоянно са основните обвинени, че са векторите, които предават нови заболявания на хората.

Учените свързват старите огнища на ебола с тежко човешко навлизане в тропическите гори. В едно изследване от 2017 година откривателите са употребявали сателитни данни, с цел да открият, че 25 от 27 огнища на ебола, ситуирани по границите на биома на тропическите гори в Централна и Западна Африка сред 2001 и 2014 година, са почнали тук-там, които са претърпели обезлесяване към две години по-рано. Те прибавят, че зоонозните огнища на ебола се появяват в региони, където гъстотата на човешкото население е висока и където вирусът има удобни условия, само че че относителната значимост на загубата на гори е отчасти самостоятелна от тези фактори.

Организация на обединените нации предизвести, че в случай че актуалните трендове на обезлесяване и повишаване на популацията продължат, тропическите гори на страната може изцяло да изчезнат до края на века. В този случай животните и вирусите, които носят, ще се сблъскат с хората по нови и постоянно пагубни способи.

Система за ранно предизвестие

Сега проф. Муембе-Тамфум работи на първа линия в лова на нови патогени. В Киншаса са открити чисто нови лаборатории с безплатни средства от Япония, Съединени американски щати, Световната здравна организация, Европейски Съюз и други интернационалните донори, в това число неправителствени организации, фондации и университетски институции

С лабораториите от равнище 3 по биобезопасност, способността за секвениране на генома и оборудването от международна класа тези уреди не са акт на благотворителна помощ – те са стратегическа инвестиция. Те са системата за ранно предизвестие в света за нови огнища на известни заболявания като Ебола и – може би по-важното – за тези болести, които занапред ще откриваме.

„ Ако патоген се появи от Африка, ще отнеме време да се популяризира по целия свят. Така че, в случай че този вирус бъде открит рано – като в моята институция тук – ще има опция и време за Европа (и останалата част от света) да създаде нови тактики за битка с тези нови патогени”, споделя специалистът. Той има разследващи подразделения на фронтовата линия на войната против нови патогени. Лекари, вирусолози и откриватели работят надълбоко навътре в ДРК, търсейки известни и непознати вируси, преди да могат да причинят нови пандемии.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР