Оказва се, че нито диета, нито упражнения могат да премахнат

...
Оказва се, че нито диета, нито упражнения могат да премахнат
Коментари Харесай

Една от причините за голям корем е покачването на кортизола

Оказва се, че нито диета, нито извършения могат да отстранен „ кортизоловия стомах “, тъй като под въздействието на стресовия хормон се образува най-опасната лой – висцералната. Тя се разполага надълбоко под кожата в междинната част на тялото.

Надбъбречните жлези създават хормона кортизол, който дава отговор за стресовите обстановки. Ако човек хронично изпитва прочувствени разтърсвания, би трябвало да следи положението си, предизвестяват експерти.

По време на стрес стартира да нараства и равнището на захар и инсулин, покачва се кръвното налягане. При нормализиране на обстановката, индикаторите също влизат в нормата. 

Но в случай че стресът е непрекъснат, на организма му идва допълнително. Продължително нарасналото равнище на кортизол провокира освен огромен стомах, само че и захарен диабет, намаляване на имунитета, хронична отмалялост, меланхолия, проблеми със съня и срив в работата на сърцето и съдовете.

Типични външни белези на наднормен кортизол

• увеличение размера на корема;

• тънки крайници;

• мастни формирания по гърба;

• микрохематоми и хематоми;

• влошени когнитивни функционалности.

При такива признаци изследвайте кръвта си.

Мастните кафези в региона на корема са чувствителни към кортизола. Ако той е нараснал, точно по талията ще се виждат първите промени. Заради стрес клетките не усвояват глюкозата, тя се отплаща на организма с неподходящи фактори. И кръгът се затваря – на фона на нараснало равнище на глюкозата пораства и влечението към калорична храна и сладко. Натрупаната лой пречи на работата на вътрешните органи и в това е главната заплаха. Взаимовръзката равнище на кортизол и затлъстяване в региона на корема е проучена и потвърдена в Йелския университе, като са я нарекли „ кортизолов стомах “.

Той е напълно друго положение от другите типове струпване на лой, не спада от физкутура и диети, изясняват специалисти. И въпреки всичко има редица рекомендации за справяне с това: 

• Първо и най-важно – престанете да нервничите. Именно стресът е пусков механизъм за огромния стомах. Ако непрестанно се притеснявате, никакви други ограничения няма да оказват помощ. Преразгледайте живота си, помислете какво можете да измененията. Ако не можете сами да се справите, се възползвайте от психолог или даже психотерапевт, а от време на време се постанова и медикаментозно лекуване, поучават експерти.

• Спортувайте постоянно. Може и вкъщи или във фитнеса, като наблягате на подсилване на пресата. Това ще ви подейства положително във всяко отношение.

• Налага се да коригирате и метода на хранене. Яжте постепенно на дребни порции, добре сдъвквайте храната, с цел да не поемете нищо ненужно. Вече е потвърдено, че чувството за задоволеност идва след 12 минути.

• Важно е да не борите напрежението с „ вървене до хладилника “. Стресът е психически, а не физиологически апетит. Бъркайки тези понятия, може елементарно да стигнете до разстройство на хранителното държание. Центърът на глада и жаждата в основния мозък се намират близо и постоянно бъркаме възприятието за жадност с възприятието за апетит. Ако ви се яде – пийте вода и скоро гладът ще отстъпи. Избягвайте артикули с висок гликемичен показател.

• Намалете кафето. Пийте го през първата половина на деня, защото тази напитка може да подтиква направата на кортизол, по тази причина и не се предлага на хора в стрес. Пък и кофеинът въздейства на процесите на съня и бодърстването. Откажете и алкохола – огромна част от тези питиета са висококалорични и спомагат за качване на килограми. 

• Включете в менюто повече зеленчуци, салати, листни зеленчуци, плодове, бобови артикули, пълнозърнест самун. Наблягайте на артикули със наличие на омега-3, да вземем за пример ленено семе, рибено масло, орехи, морска риба. 

• По-добре се откажете от диетите, защото те покачват глада и кортизола. Яжте по три пъти дневно, наблягайки на белтъчна закуска, малко по-сит обяд и напълно лека вечеря без месо.

• Обърнете особено внимание на съня. Лягайте си по-рано, с цел да можете да се наспите. Препоръката 8 часа сън напълно не е безрезултатна. Ако имате проблеми в това отношение, търсете експерт. Дихателната гимнастика, както и разходките на пресен въздух също оказват помощ. 

Можете да се справите с „ кортизоловия стомах “. И би трябвало, защото той допуска съществени болести и утежняване качеството на живот. Важното е да го вършите вярно.

Яна БОЯДЖИЕВА 

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР