Оказва се, че лидерът на проруската партия Възраждане“ е намерил

...
Оказва се, че лидерът на проруската партия Възраждане“ е намерил
Коментари Харесай

Депутатите на Копейкин вдигнаха ръце от ежемесечното му ошушкване

Оказва се, че водачът на проруската партия „ Възраждане “ е намерил доста остроумен метод за бързо замогване. Няма да е неистина, в случай че кажем, че той неслучайно претендира, че е измежду най-добре платените българи. Ежемесечно го облива изобилен златен дъжд, обезпечен от Народното събрание под формата на безотчетни пари, които прибира всеки народен представител към главната си заплата от 6 400 лв..

 

Всеки един от 240-те национални избраници получава от касата на Народното събрание в допълнение заплащане в плик – 2/3 от главната депутатска заплата или сумата от 4 265 лева Парите се поставят на депутатите за посрещане на разноските им за приемни, сътрудници и мероприятия в изборните региони, като разходването на тези средства не се управлява. Тези средства не се подлагат на инспекция даже от Сметната палата.

 

От тази елегантна форма на политическа корупция най-облагодетелстван е Костадин Костадинов, защото ръководената от него партия “Възраждане “ е единствената в 49-то Народно събрание, принуждаваща депутатите си да дават безотчетните си пари в плик. Така от април тази година насам, Костя Копейкин прибира по 157 805 лв., които ежемесечно получават в пликове и синхронизирано оставят в партийната каса 37-те депутати от „ Възраждане “.

Според неофициална информация на деятели на националистическата партия Костадинов прибира и спомагателните хонорари на част от депутатите, членуващи в парламентарни комисии, които му носят спомагателен приход от над 30 000 лв..

 

Единственият щастливец, освободен от задължението да цялостни черната каса на Костя Копейкин е дясната му ръка Цончо Ганев. Активисти на „ Възраждане “ завистливо подмятат, че Цончо усвоява и дребна част от 150-те бона, полагащи се на редовите депутати от проруската партия. Някои се съмняват, че точно с помощта на безотчетните пари за депутатите на „ Възраждане “ прибирани от Костадинов и отчасти от Цончо, очилатият сподвижник на Копейкин е съумял да купи предишното лято апартамент на малолетния си наследник Силвестър в столичния квартал „ Горна баня “.

 

Наскоро към прясно добитото жилище на 17-годишния правоприемник на Цончо се заформи скандал, откакто информация в Имотния указател разкри, че Силвестър самичък е сключил договорката, плащайки съвсем 200 бона за апартамент от 88 квадратни метра, с гараж към него в „ Горна баня “.

 

„ Жилището на малолетния наследник на Ганев може би е купено с парите, полагащи се като безотчетни средства на депутатите от „ Възраждане “ от предишните Народни събрания, които също бяха прибирани от Костадинов. Тогава обаче броя на депутатите на партията беше доста по-малка – 13 депутати в 47-ото Народно събрание и 26 депутати в 48-ото Народно заседание. В сегашния парламент Костадинов към този момент лапа по 150 000 лева всеки месец “, признава представител на националистическата партия, поискал името му да не бъде афиширано обществено.

 

Първите данни за съществуването на „ черна каса “ във „ Възраждане “ бяха изнесени предишното лято от депутатката Елена Гунчева, напуснала партията на Копейкин с колосален скандал. Гунчева си потегли афектирана, откакто на 18 март 2022 година написа във фейсбук профила си, че Русия разполага с оръжия, с които „ тъкмо може да улучи Министерски съвет “, в случай че българското държавно управление реши да изпрати военна помощ на Украйна, а прокуратурата стартира инспекция против нея за вероятно подбудителство на война против България. Макар през днешния ден Костадин Костадинов да е най-яростният покровител в Народното събрание на съветските окупатори, предишното лято той смъмри Гунчева за думите й, а партията се разграничи от своята депутатка. Според някои в оня миг Костадинов е видял съществуването на лидерски капацитет в Гунчева и е побързал да се отърве от нея, страхувайки се от основаването на втори център за въздействие в партията.

 

По сходен метод Костя Копейкин отстрани от „ Възраждане “ и някогашната съдийка Румяна Ченалова, която беше лидер на партийната листа в Кюстендил на изборите за 47-о Народно заседание през есента на 2021 година

 

„ Във „ Възраждане “ липсва отчетност за част от средствата на депутатите. Поисках безотчетните пари, които ни се полагаха, само че бяха прибирани в касата на партията, да бъдат ориентирани към публични действия и отваряне на приемни и районни партийни офиси, ангажиране на специалисти от разнообразни области, които да подкрепят законодателната ни активност. Оказа се обаче, че пари за специалисти няма, само че има за наемане на рейсове, с които да водим хора на митинги “, описа предишното лято Елена Гунчева.

 

След нейното разобличаване за отклонени общо над 300 000 лв. от безотчетните пари на депутатите от „ Възраждане “, Костадин Костадинов изясни, че партията е дарила 10 000 лв. от тези пари на фамилията на Петко Хинов – бележит преводач от китайски език и член на „ Възраждане “, който умря след боледуване от КОВИД-19 при започване на 2022 година, а други 28 000 лв. били вложени в нов тираж на безвъзмезден учебник по родинознание. Копейкин обаче по този начин и не изясни по какъв начин е разходвал другите средства.

 

Към днешна дата безотчетните пари, които Костадинов прибира, са в пъти повече от преходната година – по 157 805 лв. на месец!

Съмненията, че Костадин Костадинов към този момент е милионер, яхвайки популистки дела и обирайки проруския и националистическия електорат в България, без наложително да има вяра в защитаваните от него и „ Възраждане “ дела, се ускориха неимоверно тази пролет, когато стана известно, че мургавият политик с паричен прякор е изплатил предварително огромни суми от свои заеми за имението си във Варна и за автомобила си, които фрапантно надвишават заплатата му като депутат.

 

През 2019 година Костя Копейкин купи огромна къща във варненското село Константиново, декларирайки, че е платил за нея съмнително ниската цена от 215 141 лева По същото време брачната половинка му закупи апартамент за единствено 80 640 лева Първоначално Костадинов разгласи в телевизионно изявление пред журналиста Веселин Дремджиев, че покупката на парцелите е станала допустима с 30-годишен ипотечен заем, който ще бъде изплащан до 2049 година, с месечна вноска от 830 лв.. Когато става народен представител в края на 2021 година, Костадинов заявява 183 764 лева заеми, а месеци по-късно, в идващия парламент с къс живот афишира 114 924 лева заеми - т.е., че е погасил 68 840  лева

Веднага, откакто влиза в Народното събрание, той изплаща предварително още 25 000 лева

 

Към днешна дата и двата ипотечни заема – за лъскавото имение в холивудски жанр с гледка към Варненското езеро в Константиново, както и този за жилището на брачната половинка му, са съвсем напълно изплатени. Но освен – въпреки да изплаща два ипотечни заема Костадин Костадинов стремително уголемява имотното си благосъстояние.

 

На 23 декември 2022 1. Копейкин си прави обилен коледен подарък – придобива имот от 1089 кв. м., който граничи с морското му имение. Теренът е продаден на майката на Костадинов – Еленка, от Росица Карабожилова против неуместно ниската цена от 4,20 лв. на квадратен метър, или общо 4500 лв..

 

Проверка измежду имотни брокери откри, че цената на подобен вид парцели в регулация във вилна зона Константиново вървят сред 35 и 40 лв. за квадратен метър. Заради това изникват основателни съмнения, че Костадин Костадинов (или майка му Еленка), е броил скрито най-малко 40 000 лв., с цел да разшири имението си.

 

Малцината депутати от „ Възраждане “, които са влизали в помпозното имение на Костя Копейкин, описват, че са смаяни от обзавеждането - дизайнерски мебели, внедрени съвременни смарт технологии за интелигентна къща, дъбови паркети от най-високо качество и голямо джакузи с размерите на дребен басейн, са единствено част от милионерския домакински уют, обезпечаван на Костадин Костадинов от наивните гласоподаватели на „ Възраждане “. Най-доброто за Копейкин обаче може би занапред следва – предварителните прогнози сочат, че неговата партия усилва електоралната си поддръжка и вероятно ще вкара още повече депутати

в идващия парламент.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: Костадин Костадинов Костя Копейкин Росица Карабожилова Веселин Дремджиев Румяна Ченалова Елена Гунчева Цончо Ганев „ Възраждане “
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР