Оказа се, че Сирийската война е бавно еволюираща катастрофа, която

...
Оказа се, че Сирийската война е бавно еволюираща катастрофа, която
Коментари Харесай

The Washington Post: Шест ключови въпроса за войната в Сирия

Оказа се, че Сирийската война е постепенно еволюираща злополука, която обхвана съвсем цялото земно кълбо. По-надолу Аманда Ериксон, създател в американското издание The Washington Post, излага аргументите, които счита, че са довели до нея и дава отговор на въпросите за какво тя се е усложнила толкоз доста и какво може да се случи в бъдеще.

Как стартира Сирийската война? През март 2011 година из цялата страна се развихриха мирни митинги, част от въстанията в подтекста на Арабската пролет. Организаторите приканиха президента на Сирия Башар Асад да реализира демократични промени, само че неговото държавно управление отговори с принуждение. В отговор част от протестиращите се сплотиха с отделили се военни и образуваха „ Свободната сирийска войска “, бунтовническа формация, която си сложи за цел свалянето на държавното управление. До 2012 година въоръжената битка към този момент се беше трансформирала в пълномащабна революция.

Какво прави Русия в Сирия? Русия поддържа държавното управление на Асад от доста време. Според един откривател, Русия е помогнала за построяването на актуалната сирийска войска и Асад е един от най-верните съдружници на съветския президент Владимир Путин в Близкия Изток. Русия постоянно блокира смислени интернационалните дейности против Сирия като постанова несъгласие на проекторезолюциите в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и точно Москва промени хода на войната в интерес на Асад посредством военната си намеса през 2015 година.

Защо са забъркани Съединените американски щати? Съединени американски щати нямаха огромно предпочитание да се ангажират прекомерно доста в Сирия, само че го направиха поради две съществени аргументи. Първо, „ Ислямска страна “ стартира да построява плацдарм в страната през 2013-а година. На идната година Съединени американски щати започнаха да нанасят въздушни удари по терористичната формация. По-нататък Вашингтон изпрати сухоземни елементи в битката и сега към две хиляди американски военнослужещи са ситуирани в Сирия. Второ, Съединени американски щати желаеха да санкционират държавното управление на Асад за това, че използва химически оръжия, като да вземем за пример зарин и хлор, против сирийските жители.

Химическите офанзиви и Съединени американски щати. През 2012-а година президентът Барак Обама дефинира потреблението на химически оръжия като „ алена линия “, зад която е военната намеса на Съединени американски щати. На идната година офанзива с газ зарин в Източна Гута стана причина за гибелта на 1400 души, съгласно изчисленията на американското държавно управление. Обама натисна за боен удар, само че не получи позволение от Конгреса. Вместо това, той измисли дипломатическо позволение. Секретен сътрудник на Организация на обединените нации подреди на Асад да унищожи химическия си боеприпас и да подпише Конвенцията за химическите оръжия, която не разрешава на страните да създават, складират или употребяват химически оръжия.

След това имаше няколко известия за приложимост на химически оръжия. Един от най-тежките удари беше на 4 април 2017 година. Тогава близо 100 души починаха в северния град Хан Шейхун в хипотетична офанзива със зарин. Това стигна до заглавията на международните издания и до вниманието на президента Тръмп, който изрази ужаса си от фотографиите, показващи „ почтени деца, почтени бебета “, отровени с нервозен сътрудник. Само няколко дни след тази офанзива, Тръмп разпореди удар с крилати ракети по сирийска военновъздушна база. Това беше първият пряк американски удар по сирийския режим в хода на войната.

Кои основни районни играчи оказват помощ на Асад? Един от основните съдружници на Асад е Иран. Иран се нуждае от Сирия, с цел да придвижва оръжията си и прокси милициите си из Близкия Изток. Така че, когато Асад беше под опасност, Иран се намеси, с цел да го отбрани. Така направи и „ Хизбулла “, ливанското политическо придвижване и военното му крило, които са близки съдружници на Техеран. Това разтревожи враговете на Иран в района, като Саудитска Арабия и Турция. И те започнаха да изпращат пари и оръжия на анти- държавните бунтовници, в това число на екстремистките групировки.

Израел стартира да атакува базите на Асад и да нанася въздушни удари. Това значи, че през днешния ден в Сирия се водят четири обособени войни. Сирийското държавно управление продължава да води война с бунтовниците. Израел е във война с подкрепяните от Иран формирования. А Съединени американски щати се пробват да доубият „ Ислямска страна “. Как живеят сирийците Непоносимо. Сирийските семейство постоянно не разполагат с главните средства за живот, като храна, заслон и медицински грижи. Децата не могат да вървят на учебно заведение. Войната се води в градовете и по улиците. От началото на войната са починали повече от 465 хиляди сирийци, още един милион са ранени, а 12 милиона – повече от половината.

Източник: " Фокус "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР