Охридската архиепископия е създадена от император Василий II Българоубиец след

...
Охридската архиепископия е създадена от император Василий II Българоубиец след
Коментари Харесай

Проф. Матанов: Охридската архиепископия е важна българска църковна институция

Охридската архиепископия е основана от император Василий II Българоубиец след рухването на Самуилова България под византийска власт през 1018 година Всички исторически извори свидетелстват, че нейното паство е било най-вече българско. Това съобщи в изявление за БГНЕС известният историк проф. Христо Матанов, експерт по средновековна българска и балканска история.

Той напомни, че Охридската архиепископия на процедура замества Плисковско-преславската патриаршия. „ В този смисъл тя е доста значима църковна институция, която развива възприятие за автокефалност, опълчва се на Константинополската патриаршия “, акцентира ученият медиевист. По отношение на народностния темперамент на паството имаме редица исторически сведения от онази ера и всички те приказват, че в огромната си част то е българско. „ От писмата на Димитър Хоматиан, който е грък по генезис и е бил Охридски архиепископ, научаваме, че популацията е българско. Имало е и дребни примеси, само че по този начин е на всички места на Балканите. Всички съществени извори от онази ера приказват за българи, не е имало никакви македонци “, безапелационен е проф. Матанов, опровергавайки за следващ път писанията на някои „ сътрудници историци “ край Вардара, които не престават с фалшификациите на българската история.

„ Димитър Хоматиан загатва за български бит русалии, което е неповторимо за Средновековието “, добави проф. Матанов. Съвременната просвета също по този начин е отрекла хипотезата на акад. Иван Снегаров за връзката сред Охридската архиепископия и Прима Юстиниана, с която доста се спекулира през днешния ден от някои македонисти. „ Във всеки случай Иван Снегаров не е прав като пишеше и дълго обясняваше за какво тя е Прима Юстиниана. Тя е открита по археологически път в днешна Сърбия и няма какво нашите „ сътрудници ” от Скопие да спорят, че тя е първа Юстиниана… само че те са привикнали да фалшифицират “, сподели ученият. Охридската архиепископия е основана в годината на покоряването на Първото българско царства и обгръща неговите диоцези. Тя е наричана също по този начин Българска архиепископия, а нейният глава – Архиепископ на цяла България. Българинът Йоан Дебърски от Бигорския манастир е първият глава на Охридската архиепископия.

Император Андроник II Палеолог (1281-1328 г.)подарява на нейния предстоятел фамозната плащеница, на която е написано: „ Пастирю на българите, спомни си при жертвоприношенията за владетеля Андроник Палеолог “. Охридската архиепископия е ликвидирана през 1767 година по гледище на Константинополската патриаршия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР