Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна

...
Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна
Коментари Харесай

От МО коментираха информация за охраната на въздушното ни пространство от Гърция

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна групова отбранителна задача, чието предопределение е да подсигурява целостта и сигурността на въздушното пространство на съдружниците от Алианса. В този подтекст и в сходство с признатите решения за гарантиране на сигурността на източния фланг на НАТО e допустимо гръцките Военновъздушни сили да извършват задания по увеличаване на защитата на въздушното пространство на Република България в в допълнение конкретизиран интервал от време. Това се показва в публична позиция на Министерство на защитата по отношение на обява във в. „ Катимерини “, в която се твърди, че България е поискала гръцки самолети да охраняват небето ни, оповестяват от пресцентъра на военното ведомство.

Съобразно открития развой на систематизиране на съюзните старания за гарантиране на сигурността, всяка държава-членка дефинира на непринуден принцип приноса си за реализирането на ограниченията за усилена зоркост на Алианса. Същевременно българските Военновъздушни сили ще продължат да извършват националните си задължения по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна защита /NATINAMDS/ и отбрана на националното и съюзно въздушно пространство, допълват от МО.

При нужда осъществяването на дилемите от гръцките Военновъздушни сили ще се прави от летища на територията на Република Гърция, излиза наяве още от известието.

Съвместното осъществяване на тези задания от Военновъздушни сили на България и Гърция ще увеличи способността на българската бойна авиация да работи интегрирано със силите на съдружниците и да реализира двустранни презгранични интервенции, в обсега на настоящите междудържавни съглашения, допълват от МО.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР