Охлювите се замерят със стрелички, паяците танцуват, мишките пеят и

...
Охлювите се замерят със стрелички, паяците танцуват, мишките пеят и
Коментари Харесай

Странни ритуали за ухажване при животните

Охлювите се замерят със стрелички, паяците танцуват, мишките пеят и още доста други способи, по които животните се ухажват.

 

За множеството животни ухажването е обвързвано с нараснал персонален риск. Ефектните прояви на мъжкия, въпреки и да притеглят вниманието на женската, могат да привлекат и намиращите се наоколо хищници, а битките сред противници от мъжки пол могат да доведат до нощна среща с доста жертви.

 

Ето няколко образеца за необикновени и рискови ритуали на ухажване в животинското царство.

 
Жирафи
Мъжките жирафи би трябвало да са осведомени добре с усета на урината, преди да могат да се чифтосат. Това е по този начин, тъй като единственият метод, по който мъжките могат да схванат дали женските са плодовити, е да открият дали в урината ѝ има характерни феромони.

Първо мъжкият побутва женската и помирисва гениталиите ѝ. След това той свива обратно горната си джука и вдишва през ноздрите си, употребявайки сензитивния си назален орган над устата, с цел да усети миризмата на пикочния секрет на евентуалната си партньорка. Други животни също усещат миризмата на урина при чифтосване, само че нормално женската пикае на земята, с цел да може мъжкият да я помирише. В случая с жирафите те са прекомерно високи, с цел да го вършат по този метод.

Средно мъжките би трябвало да се приближат до 150 женски, преди да намерят някоя, която е подготвена за чифтосване, открива изследване от 2023 година, оповестено в списание Animals.

 

 Добави изложение

 
Охлюви
Сухоземният охлюв Cornu aspersum има дребен придатък наоколо до очната ябълка. Тази дребна конструкция е задвижена в главата на охлюва от неговата половинка, като доставя инфузия от специфична слуз, която приготвя охлюва за приемането на плик, цялостен със сперматозоиди.

Тъй като сухоземните охлюви са хермафродити, всеки от охлювите в една двойка е кадърен да оплоди другия, а и двамата са снабдени с " любовни стрелички ", които употребяват, с цел да убодат колегата си - откакто прекарат известно време в циркулиране и допиране с мускулестите си псевдоподи.

Някои типове охлюви изстрелват единични стрелички, други изстрелват голям брой стрелички, а трети употребяват една стреличка, с цел да убождат неведнъж колегата си в продължение на близо час, сочи изследване от 2006 година, оповестено в списание The American Naturalist.

 

 Добави изложение

 
Динозаври
Малко се знае за брачните привички на динозаврите, само че доказателства, непокътнати в скали в Колорадо, сочат, че някои динозаври са практикували обреден танц, доста сходен на този, който извършват живите птици.

Палеонтолозите откриват следи от одраскване - доста десетки от тях - в четири места, където са открити остатъци от креда динозаври. В проучване от 2016 година, оповестено в списание Nature Scientific Reports откривателите изясняват, че са видели очевидни прилики сред тези драскотини в скалите и по този начин наречените " драскотини по гнездата ", създавани от някои типове мъжки птици като част от техните ухажващи прояви.

Мъжките птици от редица типове, гнездящи на земята, в това число глухари, бухали и разнообразни брегови птици, драскат по земята пред женските, като че ли с цел да показват какъв брой положителни са в построяването на гнездо. Те вършат десетки или даже стотици драскания едновременно и нормално съпровождат драскането с надигане, надуване и размахване на опашки.

 
Паяци Черна вдовица
Женските паяци черна вдовица (Latrodectus Hesperus) са към два пъти по-големи от мъжките, тъй че по-малките ухажори би трябвало да вземат някои защитни ограничения, когато се доближават до мрежата на женската, с цел да не бъдат взети за плячка и изядени преди чифтосването.

Мъжките остават в сигурност, като оповестяват за наличието си на женската с пламенно клатене на хълбока. Когато мъжкият стъпи върху паяжината на женската, той вибрира с коремчето си, изпращайки сигнали по копринените влакна. Той напредва, вибрира и прави паузи, напредва и вибрира - модел, който се разграничава доста от по-кратките и по-неправилни придвижвания на уловената в капан плячка, откриха откривателите в изследване, оповестено в списание Frontiers in Zoology. Авторите на проучването откриват също, че вибрациите, които създават мъжките, са с ниска амплитуда, което в допълнение ги отличава от придвижванията на плячката, които са по-динамични и ударни.

 
Скачащи паяци
Части от тялото, които отразяват ултравиолетовата светлина, оказват помощ на мъжките скачащи паяци от типа Cosmophasis umbratica да улавят очите на женските (общо осем). Мъжките примамват женските паяци, като заемат пози, при които тези светещи сектори са на видно място.

Но женските паяци от типа C. umbratica имат собствен личен светещ трик, защото имат длани - чифт добавки покрай главата - които флуоресцират в зелено на ултравиолетова светлина и с които притеглят мъжките.

Както мъжките, по този начин и женските паяци разчитат на тези сигнали, с цел да схванат кой е в въодушевление за чифтосване, откриват учените в изследване от 2007 година, оповестено в списание Science. Когато ултравиолетовата светлина бъде блокирана и паяците не светят, те губят интерес към чифтосване, откриват откривателите.

 
Мишки
Мъжките мишки, които желаят да впечатлят партньорката, пеят неповторими високочестотни песни, вокализирайки в ултразвуковия диапазон. Те създават тези свирещи звуци - които се разграничават доста от естественото другарство - посредством основаване на тип противоположна връзка на въздушния поток в дихателната тръба и ларинкса, съгласно изследване от 2016 година, оповестено в списание Current Biology. Учените откриват механизма посредством снимане на високоскоростно видео на ларинкса на мишките по време на вокализирането им, като снимат 100 000 фрагмента в секунда.

Въпреки че тази техника е впечатляваща, женските мишки са придирчиви във връзка с това кои песни харесват; те избират мелодии, които се разграничават от тези, изпълнявани от техните родственици, съгласно по-ранно изследване, оповестено през февруари 2014 година в списание PLOS One.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР