Ох, пак синина! Откъде се взе? Не помня да съм

...
Ох, пак синина! Откъде се взе? Не помня да съм
Коментари Харесай

Защо на жените по-често излизат синини

Ох, отново синина! Откъде се взе? Не помня да съм се удряла. Само по този начин наподобява, или на дамите в действителност им излизат по-лесно синини, в сравнение с мъжете?

Вярно е: спрямо мъжете, дамите са по-склонни да се снабдяват със „ синки “. Но за какво е по този начин? В кожния пласт под епидермиса, така наречен дерма, има плетеница от колагенови нишки, които придържат останалата кожа като в мрежа. Освен това колагенът се грижи кожата да бъде стегната и опъната.  И тук е огромната разлика сред мъжете и дамите.

Женската кожа по природа съдържа повече мазнини и по-малко колаген. Причината е, че при една бременност кожата би трябвало да може да се разтяга. При мъжете, назад, съединителната тъкан е по-здрава, а колагеновият пласт – по-плътен и непропусклив. Ето за какво техните кръвоносни съдове, които се намират изпод, са доста по-добре предпазени от тези на дамите. Когато дамата се удари, съединителната тъкан не смекчава толкоз сполучливо натиска, в резултат на което кръвоносните й съдове биват наранени по-бързо, в сравнение с при мъжете.

Тъкмо заради тези разлики в структурата на кожата дамите имат целулит доста по-често от мъжете. Друга причина за какво са по-податливи на хематоми е, че хормонът естроген в женското тяло отслабва стените на кръвоносните съдове. Затова, за жалост, дамите по-често страдат и от разширени вени.

Още няколко фактора благоприятстват сините петна:

Възраст : с придвижване на възрастта кръвоносните съдове се късат по-лесно, а кожата изтънява заради загубата на колаген.

Медикаменти: някои антикоагуланти като аспирина, чиято съществена съставна част е  ацетилсалициловата киселина,  могат да понижат кръвосъсирването. Това, от своя страна, улеснява образуването на синини.

  Различна съединителна тъкан : всяка кожа е характерна, по тази причина някои хора са по-предразположени към кръвоизливи от други.

  Проблеми с кръвосъсирването и оросяването : в редки случаи, заради невисок брой на  тромбоцитите, подкожен хематом може да се появи и при най-леко допиране.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР