Огромният язовир Каховка от съветската епоха беше взривен в ранните

...
Огромният язовир Каховка от съветската епоха беше взривен в ранните
Коментари Харесай

Червеният кръст притеснен от мините във водите след взрива на язовир Каховка

Огромният язовир Каховка от руската ера беше взривен в ранните часове на вторник, отприщвайки наводнения в цялостен сектор от военната зона и застрашавайки живота и благосъстоянието на десетки хиляди хора.

Украйна упрекна Русия, че го е взривила. Москва пък упрекна Киев, че е саботирал язовира по разпореждане на Запада, с цел да ограничи водоснабдяването на Крим и да отвлече вниманието от неуверената атака.

Водите от язовира отнесоха безчет противопехотни мини, заложени по време на 15-месечната война. Сега никой не знае къде са - може към момента да са в минните полета или да са заседнали в речната тиня или в полета, градини и пътища в голяма област.

В предишното знаехме къде са заплахите. Сега не знаем. Всичко, което знаем е, че те са някъде надолу по течението, съобщи Ерик Толефсен, началник на отдела за замърсяване на оръжия към Международния комитет на Червения кръст.

С прочут смут гледаме на излизащите вести, уточни той, добавяйки, че мините от Втората международна война, открити под водата в Дания през 2015 година, към момента са дейни.

Войната в Украйна, най-голямата в Европа след Втората международна война, остави голямо количество мини и неексплодирали муниции в цялата страна - риск, за който предизвестяват деятелите, откогато Русия изпрати войски през февруари предходната година.

По думите на Толефсен казусът с мините не е безусловно номиналният брой на мините, а къде са били сложени, изключително в мощно селскостопанска страна като Украйна.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР