Огромният успех на Барби прикрива една мрачна действителност - делът

...
Огромният успех на Барби прикрива една мрачна действителност - делът
Коментари Харесай

В Холивуд все още липсвали главни герои жени, въпреки успехът на Барби

Огромният триумф на " Барби " прикрива една мрачна реалност - делът на холивудските филми с присъединяване на жена в основна роля е намалял, съгласно отчет, представен от Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Само една трета от игралните филми, създадени предходната година от американската промишленост, са фокусирани върху основен воин жена, се показва в отчета, оповестен броени дни преди раздаването на премиите " Оскар ".

Това се случва макар превъзходството на " Барби " - феминистката ирония на Грета Гъруиг с Марго Роби в основната роля, която с доходи от 1,4 милиарда $ стана най-касовият филм на 2023 година

" Жените са изгубили позиции във връзка с представянето, без значение дали става въпрос за основни функции, сценаристи и артисти като цяло ", означават откривателите.

Делът на филмите с основен воин жена нараства устойчиво през десетилетието до 2019 година. През тази година 44% от филмите, създадени в Холивуд, наблюдават приключенията на героиня. Оттогава обаче този дял понижава. За съпоставяне - през 2023 година единствено 32% от холивудските филми са имали жена за основен воин.

" Това е сигнал за пробуждане за Холивуд ", споделя Ана-Кристина Рамон, съосновател на плана и шеф на Инициативата за проучвания в региона на развлекателната промишленост и медиите на Калифорнийския университет. " Студиата би трябвало да влагат в дамите и техните истории. Жените-творци и жените-кинозрители са неразделна част от развиването на промишлеността ".

Докладът открива още, че филмите с по-разнообразен актьорски състав, в това число по-голям дял от артисти, които не са бели, нормално се показват по-добре в бокс-офиса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР