Огромният интерес към нови ВЕИ мощности може да доведе до

...
Огромният интерес към нови ВЕИ мощности може да доведе до
Коментари Харесай

Прогноза Облачно за новите ВЕИ проекти

Огромният интерес към нови ВЕИ мощности може да докара до свръхпроизводство. Това може да се случи още през април, когато част от централите евентуално ще бъдат лимитирани от държавната ЕСО. Решението е в системите за предпазване и развиването на мрежата, само че средствата за това са под въпрос.
На фона на комплицираната зимна конюнктура и минусовите температури въпросът ще има ли ограничение на индустриалните електроенергийни мощности поради евентуален остатък на ток стои някак несериозно. През последната седмица почасовият товар на електроенергийната система (потреблението) се усили от 3000 - 4000 MW до 5000 - 6000 MW и даже повече в утринните и вечерните часове. Което постоянно постанова импорт на електричество от съседите, защото е по-изгодно от локалното въглищно произвеждане.

Но още през пролетта е допустимо България да се окаже в другата прекаленост - да създава доста повече електрическа енергия, в сравнение с й е нужна. Опасенията на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), който диспечира мощностите и следи за салдото на системата, са, че страната ще изпадне в свръхпроизводство поради продължаващия взрив на нови ВЕИ мощности на фона на неналичието на задоволителен мрежов потенциал и продължаващото неглижиране на опциите за предпазване на електрическа енергия. Великденско прегряване Именно такава прогноза направи преди дни изпълнителният шеф на ЕСО Ангелин Цачев на полемика, обвързвана с мрежовите услуги, проведена от Института за енергиен мениджмънт. Той уточни, че през април товарът в система се чака да е към 3500 MW, а производството - 5800 - 6000 MW.

" Къде отива останалата електрическа енергия ", запита риторично той. Износът е вид, само че не би трябвало да се не помни, че и прилежащите страни влагат стремително в нови ВЕИ и също създават повече, в сравнение с им би трябвало. Гърция да вземем за пример тази година за първи пъти стана чист експортьор на ток, въпреки и за няколко седмици. Догодина евентуално ще е за няколко месеца.
Реклама
Затова по думите на Цачев би трябвало да се търси опция за предпазване на тази сила, да се обезпечат енергийни коридори, тъй че непотребният ток да бъде пренесен на огромни дистанции. В момента обаче разновидностите за предпазване на електрическа енергия на процедура са нулеви, а преносът е по-скоро районен и точно това основава сходни проблеми. Още и още ВЕИ Данните на ЕСО демонстрират, че окончателните договори за нови ВЕИ мощности са към 2500 MW. За съпоставяне - настоящите сега единствено слънчеви централи са с капациtет съвсем 2600 MW, още 700 MW са вятърните, а Водноелектрическа централа имат към 2400 MW.

" Приблизително за 8500 мВт са подписаните предварителни контракти, а за над 3500 MW заявките сме издали ангажиращи мнения ", сподели Цачев. Факт са и към 400 MW контракти за присъединение на възобновими мощности на дребни централи до 5 MW към мрежа приблизително напрежение.

" Сами може да си дадете сметка, че единствено подписаните контракти са за над 15 000 MW. Такъв растеж има в доста малко страни и ние си задаваме няколко въпроса - по какъв начин ще ги присъединим и по какъв начин ще управляваме мрежата. А отговорът е: доста мъчно. Освен да мислим за присъединение и създаване на нови мощности, би трябвало да мислим и за маневрени мощности ", разяснява Цачев. Те биха могли да покриват пиковете в потреблението, както и да вземат участие в балансирането на системата, а това от своя страна да реши казуса.

Затова е нужно незабавно развиване на планове за предпазване на сила и освен акумулатори, нужно е ПАВЕЦ " Чаира " бързо да бъде реконструиран, а планът за язовир " Яденица " да бъде изпълнен, тъй че работният потенциал на централата да се усили. По данни на Министерството на енергетиката рехабилитацията на ПАВЕЦ " Чаира " напредва " със съществени темпове ", само че не се чака да има резултат скоро.
Реклама
" Планираме до края на 2024 година да бъдат пуснати два хидроагрегата, до края на 2025 година - още един, и по-късно - последният, чийто ремонт е най-комплициран ", съобщи зам.-министърът на енергетиката Николай Николов.

Според Цачев обаче процесът със съхранението на сила е недооценен и това основава доста проблеми. Затова през април България евентуално ще бъде изправена пред нуждата от ограничение на индустриалните мощности. " Няма по какъв начин да съхраним тази електрическа енергия или да компенсираме нейното произвеждане ", заключи той. И добави: " Това би трябвало да се случи, в случай че желаеме зелена промяна. " Добрият остарял потенциал Инвестициите в потенциала на мрежата наред с опциите за предпазване на сила са шансът България по-бързо да се раздели с въглищата и да реализира мечтаната промяна в бранша. За задачата ЕСО към този момент работи по план за 611 млн. лева за цифровизация на мрежата по Плана за възобновяване, който има значително значение за ръководство на системата и опцията за присъединение на нови мощности. До момента по него са въведени в употреба пет опорни пункта, от които се ръководят автоматизирано над 200 подстанции в страната. До края на идната година е планувано всичките подстанции на ЕСО да се ръководят по този метод. Инвестициите обаче не престават да са незадоволителни, а това е видно от опциите за присъединение на нови мощности и съответните отводи по новите претенции.

Бързият растеж на ВЕИ изисква двойно повече потенциал за еластичност на енергийната система в целия Европейски Съюз, се показва и в. А задачата е точно да се поддържа темпото на повишаване на възобновимите енергийни източници от променливи източници като вятър и слънце, означават специалистите. В момента огромна част от тази еластичност се обезпечава от газови централи с върхово произвеждане, само че с прехода към чиста сила са нужни други типове запаси, се отбелязва в отчета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР