Огромните задръствания, построяването на много високи сгради, разбитите тротоари, трудният

...
Огромните задръствания, построяването на много високи сгради, разбитите тротоари, трудният
Коментари Харесай

Известен датски архитект даде съвети за подобряване на градската среда във Варна

Огромните тапи, построяването на доста високи здания, разрушените тротоари, сложният достъп на хората с увреждания до публични места - това са единствено част от проблемите на Варна, които видя по време на разходката си в града известният датски проектант и урбанист проф. Ян Геел. Той е безапелационен, че градската среда може стане по-приятна, в случай че колите правят отстъпка място на велосипедистите и пешеходците. 81-годишният специалист похвали общината поради полаганите старания Варна да бъде зелен град.

Според него това е отлична мярка за възстановяване на качеството на въздуха.

Варна

Проф. Ян Геел съобщи, че Варна има същите проблеми, както множеството градове от Източна Европа. Един от тях са големите тапи, които задушават града.
проф. Ян Геел, проектант и урбанист Броят на колите тук се усилва доста бързо и ръководещите не са в положение да го управляват. Аз бих го нарекъл инвазия на коли.
Датският проектант означи още разрушените тротоари, незадоволителният брой пешеходни зони, сложният достъп на хората с увреждания до публични места и паркове. Според него тези нередности могат да бъдат преодолени бързо, в случай че институциите се задействат. Той обърна внимание и на динамичното застрояване на централната градска част.
проф. Ян Геел, проектант и урбанист Мисля, че в този град би трябвало да бъдете извънредно внимателни с високите здания. Градът става доста по-ветровит и климатът се утежнява, когато се строят толкоз огромни здания.  Как да се развие София като един комфортен за хората град? Как да се развие София като един комфортен за хората град?
Доклад за градската среда, направен от световноизвестния проектант Ян Геел, планува увеличението на пешеходните зони и велоалеите. Представи го Йор...

Според проф. Геел високите здания основават четири пъти повече вятър в сравнение с 4-5 етажните постройки.
проф. Ян Геел, проектант и урбанист Като неприятен опит мога да дам високият хотел в центъра на града. Когато прекосих от там, бурята напряко щеше да ме отнесе. Построяването на тази постройка е закононарушение.
Проф. Геел сподели още, че Варна е известна туристическа дестинация и ще бъдат привлечени повече туристи, в случай че се усъвършенства градската среда с повече пешеходни зони, подобаваща инфраструктура и превоз, щадящ околната среда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР