Огромни успехи бележат българските спортистки на Олимпиадата. Медалите буквално валят

...
Огромни успехи бележат българските спортистки на Олимпиадата. Медалите буквално валят
Коментари Харесай

Защо само жени носят медали за България от игрите в Токио

Огромни триумфи бележат българските спортистки на Олимпиадата. Медалите безусловно валят един след различен, изключително в силовите спортове. До момента на игрите в Токио дамите ни носят най-голямата спортна наслада - и то в спортове като пукотевица, бокс, битка, а черешката на тортата е златния орден на Ивет Горанова от през днешния ден.

Не всеки ден имаме олимпийски първенци. Днес обаче приказваме за шампионки - същински, огромни и даже прекомерно скромни за триумфите си. Дамите в силовите спортове потвърдиха освен, че могат, те върнаха доверието в българския спорт и ни накараха още веднъж да се гордеем.

" Жените постоянно са се борили за това и може би тъкмо тази упоритост и всичко, което са съумели да създадат, е с помощта на борбата, която са водили, никой без борба не е стигнал някъде ", съобщи Златка Йорданова, олимпийска шампионка по гребане.

Според вицепрезидента на българската федерация по бокс, триумфите се дължат и на това, че тази година квотите в женския бокс към този момент са 5, а през 2024 година ще са съвсем изравнени - 7 за мъже и 6 за дами.

" Обичам да споделям, че медалът пол няма, това, което се крие зад медала, реализиран от един мъж, същото е и при една жена, даже доста повече старания, труд и ограничения се крият зад медала, добит от една жена. Много е мъчно в тези спортове ", съобщи Емилия Груева - вицепрезидент на българската федерацията по бокс.

Все отново при този не изключително мекушав спорт - бокса, страната ни реализира невиждан триумф. Тя е добре позната в българския спорт като Стойка Петрова, само че новата ѝ фамилия Кръстева ѝ донесе най-голямото достижение в живота. В събота Стойка ще се бори за олимпийското злато.

" Стойка е един човек, персона с извънредно постоянна душeвност, с качества, които доста рядко се срещат в днешно време ", съобщи Емилия Груева.

След триумфите на Станка Златева в Пекин и на Елица Янкова в Рим, през днешния ден се радваме на още шампионки в битката. Майката на бронзовата ни медалистка Тайбе Юсеин даже не знаела какво тъкмо тренира щерка ѝ, само че я е подкрепяла от самото начало.

" Замислихме се по какъв начин може момиче да се бори, само че я оставихме да тръгне по пътя си и да върви, да, притеснявахме се, дори мислехме по едно време бадминтон тренира ", сподели Селиме Адем, майка на Тайбе.



Втората ни бронзова медалистка от битката е Евелина Николова. Още една дама, която потвърди, че българският спорт занапред ще бележи триумфи.

" Много съм горда, че тези девойки демонстрират и потвърждават на целия свят, че България е дребна страна и има толкоз мощни състезатели и като видят българка в техния поток, към този момент могат да кажат, че се опасяват от нас ", съобщи Елина Василева, първенец по битка.



СНИМКИ: БГНЕС

Дали олимпийските ни медалистки засрамиха мъжете или по-скоро ги въодушевиха и за по-силно мъжко показване?

" Те се лишават всекидневно от другари, семейство, по цяла година са по лагери, доста тежък спорт са си избрали и хубаво е, че съумяват да осъществят труда си. Достатъчно дават като образец, би трябвало да има светне лампата на мъжете и да ги стимулират ", съобщи Христо Маринов, ръководител на федерацията по битка.

Друга причина за триумфите на дамите в силовите спортове е, че те към този момент оглавяват и управителни постове в комисиите, а сега имаме и българка арбитър. Това дава нови вероятности за продължение на кариерата и отвън тепиха.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР