. Огромната изненада днес е налице! Всички знаехме, че през

...
. Огромната изненада днес е налице! Всички знаехме, че през
Коментари Харесай

Гореща новина: само СпейсЕкс спечели конкурса на НАСА за спускаем лунен апарат!

. Огромната изненада през днешния ден е налице! Всички знаехме, че през този месец НАСА има намерение да оповести дефинитивно кои са компаниите, които ще са ангажирани да построят спускаем уред за новите пилотирани задачи до Луната. Но никой не предполагаше, че организацията ще връчи премията от $2.9 милиарда само на СпейсЕкс за плана “Старшип ”, изхвърляйки Блу Ориджин и Дайнетикс от надпреварата! 

Новината беше обявена довечера на специфична телеконференция, излъчена на уеб страницата на НАСА. 

Напомням на читателите, че напролет на 2020 година трите компании бяха определени за финалистите, които да създадат предварителни изследвания. Тогава НАСА даде лъвския къс на Блу Ориджин – $579 милиона, на Дайнетикс – $253 милиона, а на СпейсЕкс – скромната сума от $135 милиона.

През идващите 12 месеца Дайнетикс и Блу Ориджин показаха своите първи макети, до момента в който СпейсЕкс продължи с наземните и полетни тествания на прототипите “Старшип ”. 

До ден сегашен учредената от Джеф Безос компания Блу Ориджин се считаше за любимец. Тя беше в основата на организирането на така наречен “Национален лунен екип ”, в който стартира да основава лунния си модул взаимно със старите аерокосмически корпорации Локхийд Мартин, Нортроп Груман и Дрейпър Лаборатори. Преди два месеца Локхийд се похвали, че възвръщаемата степен на лунния модул се строи благодарение на 2 900 поддоставчика във всичките 50 публикации. Така Блу Ориджин и компания поеха по класическия аерокосмически прийом за лобизъм пред политиците, похвала с обезпечаването на работни места и очакване милиардите долари да потекат. 

Ето за какво политиците в Конгреса няма да са удовлетворени, че НАСА е избрала единствено СпейсЕкс. Но точно в това се състои брилянтният политически ход на организацията. Шах! 

НАСА неведнъж наблягаше, че с цел да изпрати човек на Луната, са нужни $3.3 милиарда. Вместо това Конгресът даде единствено $850 милиона. С днешното си решение организацията излъчва следното политическо обръщение, което може да се перифразира по този начин: “Ние одобряваме, че няма да получим повече пари от обезпечените $850 милиона. В подобен случай нямаме различен избор, с изключение на да наградим тази компания, която дава обещание да свърши работата за 75% по-малко средства спрямо съперниците си ”.

И в случай че от Конгреса отвърнат, че са недоволни от решението на НАСА, отговорът ще е следният: “Ако желаете да изберете още една компания с изключение на СпейсЕкс, която да строи лунен модул, ще би трябвало да ни дадете нужните за това пари. В противоположен случай продължаваме напред със СпейсЕкс съгласно дребното запаси, с които разполагаме ”.

Топката е подадена към политиците. През идващите дни ще следим по какъв начин те ще отиграят паса. Чудесно е да забележим по какъв начин управлението на американската галактическа организация се посвещава да извърши задачата си и да изпрати човек на Луната, без значение дали Конгресът желае да помогне или не.

За повече информация по отношение на връчената премия: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР