Огромна несправедливост бе поправена с бюджета на Здравната каса, който

...
Огромна несправедливост бе поправена с бюджета на Здравната каса, който
Коментари Харесай

Бюджетът на Здравната каса! Поправиха страшна несправедливост

Огромна неправда бе поправена с бюджета на Здравната каса, който депутатите одобриха дефинитивно през днешния ден.

С него бе въведен механизъм, с който да се приключи порочната процедура Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща на лечебните заведения едно и също лекарство на разнообразни цени, които от време на време се разминават до 10 пъти, взеха решение депутатите.
-->
Става въпрос за защитна мярка, която да предотврати разхищаване на обществен запас, когато липсва договаряне посредством централизирания електронен търг на Министерство на здравеопазването. Преди няколко години, тъкмо с цел да се защитят обществените средства, се одобри НЗОК да заплаща на лечебните заведения за онколекарства по постигнатите най-ниски цени от електронния търг. Това пресече порочната процедура НЗОК да заплаща за едно и също лекарство по 100 лв. на едни лечебни заведения и 1000 лв. на други – процедура, която беше осветена от някогашния шеф на Здравната каса Дечо Дечев. От година и половина поради обжалвания от заинтригувани дистрибутори на лекраства, електронния търг е блокиран. Това възобнови скандалното разхищаване на обществен запас, което коства на бюджета на НЗОК сред 60 и 100 млн. лв. годишно. Това е сериозна част от бюджета ѝ за онколекарства, който за тази година възлиза на 764 млн. лв..

За да пресече тази процедура Министерството на финансите предложи текст, съгласно който НЗОК ще заплаща на най-ниската цена всред всички лечебни заведения. Поправката беше подкрепена от всички партии без Българска социалистическа партия, които до последно упорстваха този текст да отпадне и да се уточни.

Бюджетът на НЗОК за 2023 година възлиза на малко над 7 милиарда лв.. Депутатите записаха 4 млн. лв. повече за диетични храни, заплащани от Здравната каса.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР