Огромен скандал се развихри в Полша, след като стана ясно,

...
Огромен скандал се развихри в Полша, след като стана ясно,
Коментари Харесай

Производителят Newag дистанционно саботира влакове за милиони евро

Огромен скандал се развихри в Полша, откакто стана ясно, че новите влакове на жп оператор в Долна Силезия скрито са саботирани от локалния производител Newag за единствено той да може да поддържа машините, написа Ars Technica.

В дъното на проблема са две процедури - за доставка на влакове и за поддържката им. Първата е извоювана от Newag, само че втората не завършва по упования от компанията метод. Новите мотрисни влакове Impuls влизат в употреба... и стартират най-различни механически проблеми. Общото сред тях - случват се след поправки отвън сервиза на Newag.

В един миг дефицитът на преносим състав заплашва осъществяването на разписанието и през лятото на 2022 година един от самостоятелните ремонтни фабрики стартира свое следствие. За задачата наемат и експерти по киберсигурност - етичните хакери от Dragon Sector.

След няколко месеца разбор на системите и софтуера на Impuls те откриват нещо, което разрушава на пух и прахуляк тезата на Newag до този миг - че единствено те като производител могат да поддържат качествено влаковете си. Тепърва компанията ще трансформира своята позиция няколко пъти...

Какво намират хакерите

Оказва се, че влаковете Impuls имат конфигурирани GSM модеми, за които купувачът не знае. Те разрешават на Newag да изпраща команди към контролния програмен продукт.

Сред тях са ваденето на всевъзможни известия за неточности и дори блокиране на придвижването след прекъсване на избрани местоположения с GPS координати, които съответстват с локациите на конкурентни на Newag ремонтни бази. Същото се случва и при инсталиране на части с неодобрени авансово серийни номера.

Може би най-важното - Dragon Sector откриват загадка композиция, която се вкарва в контролния панел на влака и след нея сякаш " развалената " при неоторизиран ремонт машина се оказва изцяло изрядна и подготвена да вози пасажери.

Какво изяснява производителят

От Newag изрично отхвърлят да са саботирали личните си влакове. Първоначално те плашат Dragon Sector с дело за клюка и приканват оценените от киберекспертите влакове да бъдат спрени от придвижване, тъй като " хакването на компютърни системи е в нарушаване на закона и е опасност за железопътното придвижване ".

После обаче версията се смени. " Президентът на Newag се свърза с мен. Той твърди, че компанията е станала жертва на киберпрестъпници и случилото се не е нейно дело. Анализът, с който съм осведомен, демонстрира друго ", написа в обществените мрежи някогашният министър по въпросите на дигитализацията Януш Чизински.

От управлението на компанията след това упрекнаха и него, че популяризира погрешни изказвания и оповестиха, че... съперници са конфигурирали зловредния програмен продукт във влаковете.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР