Огромен ръст на разходите се очаква в хазната за догодина,

...
Огромен ръст на разходите се очаква в хазната за догодина,
Коментари Харесай

Хазната на ПП, БСП и ДБ празна, вдигат данъците

Огромен растеж на разноските се чака в хазната за следващата година, след поетите задължения за по-големи заплати, пенсии и антикризисни ограничения от 47-то национално заседание. По груби сметки разноските ще скочат с към 6-6.5 милиарда лева В същото време растеж на приходите в този размер надали може да чакаме след направените данъчни понижения и отстъпки.

Това показва в изявление пред Българска телеграфна агенция служебният министър на финансите Росица Велкова. Тя предупреждава, че трябва да се търси решение за оптимизиране на разноските, с цел да не се отиде към повдигане на налози.  „Ако увеличим дълга или недостига, ще нарушим критериите на Европейска комисия и това неизбежно ще е спънка пред приемането на еврото“, споделя още Велкова.

Служебният министър на финансите ще подготви  базов проектобюджет за 2023 година , в който ще бъдат заложени взетите към този момент решения от 47-то Народно заседание за данъчно-осигурителни промени, разноски за пенсии, прехрана на бюджетните структури и антикризисни ограничения, които ще работят и следващата година.

Ще се разработят разнообразни сюжети и други възможности на предложенията, а постоянното държавно управление ще реши кое да включи и по какъв начин тъкмо да си осъществя политиките си през бюджета, споделя Велкова.

Тя разяснява и  промяната на шефовете на Национална агенция за приходите и Агенция Митници . „Това са основни администрации. Всяко държавно управление взема решения за екипа, който да отговоря за приходните администрации, защото несъблюдение на приходната част на бюджета, изключително във втората половина на годината, би довело до неспособност да се изпълнят гласуваните от Народното събрание разноски. А ние виждаме повишаване на отклонението от заявените, само че невнесени доходи. В началото на годината разликата сред заявените, но невнесени доходи е 210 милиона лв., а в средата на годината – 600 милиона лв.. Разликата сред декларирани и невнесени доходи е и в частта за Данък добавена стойност, има и за осигурителните вноски“, показва Велкова. Тя ще разчита на новите директори на приходните администрации да положат оптимални старания да бъде нараснала събираемостта.

Относно апелите на някои партии и на синдикатите за  актуализация на настоящия бюджет,  за да се завишат разноските за заплати, Велкова отговори, че това може да се прави, единствено в случай че чакаме преизпълнение на приходите. „При изискване че все още не се вижда такова преизпълнение, то за актуализация би трябвало да подвигаме дълга и недостига, а не бихме тръгнали да работим в тази посока. Финансиране на спомагателни разноски можем да търсим единствено в тяхното преструктуриране. Затова не е нужна актуализация, тъй като ни се разрешава от Закона за обществените финанси.

Служебният финансов министър разгласи, че в края на август кабинетът ще подаде пред Еврокомисията заявление за  първото заплащане по проекта за възобновяване  в размер на 2.6 милиарда лева Според нея няма риск парите да не бъдат получени, а забавянето по проблематичния план на Министерство на вътрешните работи за системата за връзка „Тетра“, ще бъде наваксано.

Велкова не чака решението на ЕЦБ да усили лихвите, което не е правено повече от 11 години, да докара до забележителен спад на  инфлацията  у нас, така като тя е подбудена от високите цени на енергоносителите и на храните, както и от нарушените системи на доставки. Според нея равнищата на инфлацията ще бъдат въпреки всичко овладяни, само че до края на годината тя ще продължи да бъде двуцифрено число.

Източник: segabg.com
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР