Огромен пожар погълна две къщи и навес от трета в

...
Огромен пожар погълна две къщи и навес от трета в
Коментари Харесай

Пожар в Пловдивско остави без дом две семейства

Огромен пожар погълна две къщи и заслон от трета в хисарското село Старо Железаре. Огнената буря по знамение не взе жертви, но остави без дом две възрастни дами и самотна майка с две невръстни деца. Те са възпитаници, а в този момент даже нямат облекла за учебно заведение.

“В момента, затваряйки очи, ние не виждаме пламъка. Слушаме просто пукането на керемидите и пукането на прозорците. Радваме се, че не се е случило два часа по-късно, когато те към този момент са спели, тъй като  нямаше да схванат и щяхме да събираме четири натрупа безусловно “, показа внучката на старата жена Милена Динкова.

Семейство Главчеви няма да не помни нощта на Димитровден. Тогава Гергана с двете си невръстни деца на 9 и 11 години чествали именния ден на баба им. 76-годишната жена живее дружно с тях. Четиримата по знамение съумяват да се спасят живи. Пламъците поглъщат двуетажната им къща и в идващия момент виждат по какъв начин всичко, което са имали в миналото, изчезва пред очите им. Остават единствено с облеклата на гърба си.

“Тъй  като това е стаята на баба дружно с кухнята, майка взима другото ядене от другата пристройка, където живее тя и сега, в който взима ястието, поглежда и вижда по какъв начин покривът ни гори и просто всичко е в пушек. В този миг тя се качва по една стълба и започва да полива с маркуча и да се пробва да гаси “, разказа Милена.

Пламъците обаче бързо обгръщат цялата къща. Покривът е унщожен изцяло. А в стаите не е останало нищо. Изгарят облеклата и учебниците на двете момчета. На помощ на бедстващото семейство незабавно се притекли другари и съседи, които им донесли облекла и храна. В момента са приютени при родственици. Огънят изпепелил и прилежащата къща на 85-годишната баба Въла. Всичко в дома й е на пепел. Дори пенсията й е изгоряла.

Мъжете от улицата сами се пробвали да гасят, до момента в който дойдат пожарникарите от Хисаря. Според пострадалите пожарът избухнал от заслон на техен комшия. Огънят верижно обхванал къщите една след  друга. Предполага се, че повода за стихията е късо съединяване. Чули обаче и гърмеж на газова бутилка от навеса. Собственикът отхвърли коментар. Майката с двете невръстни деца до края на седмицата  ще бъде настанена в общинско жилище в Хисаря. В него обаче ще може да остане до 2-години, заяви за NOVA кметът на общината Пенка Дойкова. Къщата й е непригодна за живеене и би трябвало да се събори до основи.

“Имаме потребност да бъде изградено едно ново жилище, защото майка ми сега ще устоя всички със заплатат си. Тя работи във водоналивното, което се намира в селото и няма по какъв начин да се оправи. В момента за нас 5 лева са като 5000. И най-малкото е добре признато “,  добави Милена.

Затова хората в селото, а и в обществените мрежи започнаха акция, с цел да оказват помощ на потърпевшото семейство.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР