Ограниченият боен комплект, който България ще получи, не намалява възможностите

...
Ограниченият боен комплект, който България ще получи, не намалява възможностите
Коментари Харесай

Ангел Найденов обясни наистина ли сделката за изтребителите е лоша

Ограниченият военен комплект, който България ще получи, не понижава опциите на изтребителите F-16. Това сподели Ангел Найденов, ръководител на Центъра за проучване на защитата и сигурността и някогашен министър на защитата, предава "Фокус ".

По думите му става въпрос за количества муниции, които биха могли да бъдат доставяни на идващ стадий в следващи контракти. Според него всичко това, което са решили участниците в преговорния екип като минимално и належащо за употребата на самолетите, е включен в комплекта, който страната ни получава.

„ Предварително са били договаряни два аварийни мотора, от тях е изнемощял един – това не пречи на употребата на бойните самолети F-16. Вероятно имаме понижаване, в хода на договарянията, на комплекта от аварийни елементи, само че той, във връзка с самия план за капиталов разход, е избран като „ Запазва в границите на тригодишна употреба “ – всичко това, което е належащо за началника на оперативни качества на бойните ни самолети.

Това, че се понижава броят на обучаваните водачи от 16 на 12 или на инженеро-техническия състав – от 75 на 65, няма да се отрази трагично на употребата на бойните ни самолети “, изясни някогашният министър на защитата.

Ангел Найденов съобщи, че възражението срещу F-16 е и несъгласие против плановете за рационализация на българската войска. Чрез реализацията на този план се получава опция за превъоръжаване и рационализация на Военновъздушни сили при положително съответствие на цената и качествата, които имат изтребителите, заключи той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР