Огнян Минчев*На 22 юни нацистка Германия нападна сталинисткия Съветски съюз.

...
Огнян Минчев*На 22 юни нацистка Германия нападна сталинисткия Съветски съюз.
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Путин се нареди в една редица с Адолф Хитлер като брутален диктатор

Огнян Минчев*

На 22 юни нацистка Германия атакува сталинисткия Съветски съюз. Пактът Рибентроп - Молотов бе краткотрайно съглашение за преразпределяне на господството върху източна Европа сред двамата тоталитарни диктатори, които продължиха да се дебнат в очакване единият да изпревари с първи удар втория. Започна Великата отечествена война на народите на Съветския съюз, в която с кръвта на десетки милиони хора бе легитимиран сталинисткия режим в Москва като съществена антинацистка мощ. Огромните жертви и успеха, изкована в директно съдействие със западните съдружници легитимира руския комунизъм като водеща международна мощ. Опитите на Йосиф Сталин да продължи завоеванията на своята империя оттатък границите на централна Европа - след окупирането на половината континент - изправиха против Кремъл обединявания Запад, проведен в отбранителния съюз НАТО, главния инструмент за въздържане на тоталитарния комунизъм.

Почетната роля на Съветския съюз като победител над нацистка Германия продължи и след разпада на руския комунизъм, когато спечелилите в Студената война категорично поканиха демократизираща се Русия да се включи като пълноправен сътрудник в обединената евроатлантическа система за сигурност. Владимир Путин реши да се възползва от тази покана с цел да оказва напън и да изнудва обединена Европа и Запада за възобновление на великодържавния имперски експанзионизъм. Москва изиска възобновена " сфера на въздействие " над народите, одеве еманципирали се от имперското владичество на Москва.

Арогантността на тази рекламация ескалира до откритата експанзия на Кремъл против Украйна през 2014 и 2022 година Тази експанзия делегитимира напълно визията на Русия като страна - победител на нацизма. Путин се подреди в една редица с Адолф Хитлер като жесток деспот, отхвърлящ интернационалното право и нормите на хуманизма в поредицата закононарушения на Кремъл на украинска земя. Пред очите ни Путин трансформира Русия в страна - парий. И това е началото на нова ера в битието на Европа и на света като цяло.

*Текстът е оповестен на фейсбук страницата на създателя, заглавието е на Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР