Огнищатата на африканска чума по свинете продължават да се увеличават.

...
Огнищатата на африканска чума по свинете продължават да се увеличават.
Коментари Харесай

Полиция, армия и жандармерия се включват в борбата с чумата по свинете

Огнищатата на африканска чума по свинете не престават да се усилват. Те към този момент са 15. Според земеделския министър Десислава Танева, финансовата поддръжка от 3,7 млн. лв., която държавното управление отпусна за битка с заболяването, няма да бъде задоволителна, тъй като има потребност от хора, които да оказват помощ с физически труд. Затова полиция, войска и жандармерия се включват в битката с преодоляването на болестта.

Китай е апетитен като най-страшния образец - там чумата по свинете последователно отхвърля китайците от свинското.
Венцислав Славов, управител на свинеферма: Ако това се случи при нас, това ще бъде една национална злополука и за стопанската система в страната, за която моите деца, ще четат след време в учебниците.
Индустриалните ферми в България имат една от най-хубавите биосигурности, освен в Европа, а и в света. Но провали за бранша у нас към този момент има.
доктор Руман Караманов, свиневъд: Тамън бяхме пробили някъде да продаваме животни, да изнасяме от България, ето на - ние сме порязани и не можем да изнесем едно прасе, по тази причина тъй като има чума в България.
Според свиневъдите ситуацията е изключително и за него са нужни изключителни ограничения. Затова страната даде обещание да даде такива - като сплоти силите на няколко министерства. Те ще се опитат да спрат някои порочни практики, които популяризират болестта.

Дамян Илиев, шеф на Българска организация по сигурност на храните: Вече имаме случаи в багажници на коли да установим, че има свинско месо от зоните. Михаил Златанов, шеф на политически кабинет на министъра на вътрешните работи: Ще бъде засилен контрола на всички гранични пунктове. Атанас Запрянов, зам.-министър на защитата: Очакваме, че българската военна полиция, дружно с националната полиция, по силата на закона за военната полиция да взе участие в контрола на придвижването в 20-километровите зони на огнищата.
Извънредни ограничения ще има и в горите. Тъй като там дивите прасета популяризират болестта, паричното подучване за ловците ще бъде вдигнато.

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: За отстрел на дива свиня - на 150 лв. в 20-километровите зони към огнищата.
Свиневъдите обаче желаят още ограничения - против персоналните стопанствата, които не са регламентирани и не дават отговор на биосигурността.

доктор Руман Караманов, свиневъд: Не може свине да се отглеждат нелегално на територията на страната.
Te се обръщат към кметовете, които би трябвало да упражнят по-голям надзор към стопаните на животни. Според тях единствено по този начин можем да спасим от ориста на Китай и да стигнем чехите, които към този момент са се справили най-добре с казуса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР