Оганизацията на страните износителки на петрол ревизира надолу прогнозата си

...
Оганизацията на страните износителки на петрол ревизира надолу прогнозата си
Коментари Харесай

ОПЕК понижи прогнозата си за търсенето на петрол

Оганизацията на страните експортьорки на нефт ревизира надолу прогнозата си за търсенето на нефт за втори следващ месец, като съгласно отчета им потреблението до края на годината ще възлиза на 1,02 милиона барела на ден. Това количество е с 80 хиляди барела по-малко от прогнозата от месец август. Причината за проверката са по-слабите от предстоящото данни за представянето на стопанската система през първата половина на годината, както и занижените упования за стопанския напредък през останалите месеци, изключително на фона на разразяващата се комерсиална война сред Китай и Съединени американски щати.

Все отново през идната година от ОПЕК чакат малко по-високо търсене - от 1,08 милиона барела на ден, само че и тази цифра е ревизирана надолу спрямо августовската прогноза, когато от картела чакаха с 60 хиляди барела на ден по-високо търсене следващата година. Коригираните данни бяха оповестени директно преди срещата сред страните членки на ОПЕК и техните сътрудници, които не са официално част от организацията, която ще се организира на следващия ден в Абу Даби.

Очакванията за пазара на нефт на Руската централна банка също сочат намаляване на търсенето, като в отрицателния сюжет на макроикономическата прогноза за следващата година от организацията показват, че цената му може да спадне до 25 $ за барел. Ако този вид се осъществя, инфлацията в страната може да нарасне до към 10% през 2020 година, което ще се случи на фона на спад на брутния вътрешен артикул с сред 1,5 и 2%. Все отново точно заради обезценяването на рублата при спадовете на цената на петрола, което най-малко частично подкрепя съветския експорт (макар че въпреки всичко страната заплаща за вносните артикули в долари, което съществено удря крайните консуматори и зависещите от импорта бизнеси), страната сформира тазгодишния си бюджет при планирана цена на суровината от 40 $ за барел. За разлика от Русия обаче, съгласно специалисти Саудитска Арабия се нуждае от цена от към 80 $ за барел.

Очаква се ОПЕК да резервира политиката си на понижаване на износа за задържане на цените по време на срещата в четвъртък. По време на търговията в сряда, цените на бенчмарковите сортове нефт се повишиха леко, като към средата на деня лекият недопечен нефт нарастна с 0,4% до 57,63 $ за барел, а сортът брент - с 0,82% до 62,89 $ за барел. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР