Огън и жупел срещу ГЕРБ и Продължаваме промяната и Български

...
Огън и жупел срещу ГЕРБ и Продължаваме промяната и Български
Коментари Харесай

Нинова бясна. Една дума отряза 250 лв. от заплатите

Огън и жупел против ГЕРБ и " Продължаваме промяната " и " Български напредък " изсипа Корнелия Нинова, откакто трите партии не поддържаха предлагането й за увеличение на заплатите и одобриха контраидея на Деница Сачева.

Българска социалистическа партия оферираше 850 лева минимална заплата, само че по предложение на Сачева депутатите в обществената комисия записаха и думата брутна пред заплата. Така концепцията закупи радикално друг темперамент.
-->
„ Това, което става вътре, е парадокс. По предложение на ГЕРБ и с поддръжката на “Продължаваме смяната “ и “Български напредък “, нарастване на минималната работна заплата от 2023 година няма да има. “, скочи Нинова и пресметна, че в действителност минималната работна заплата се реше на 600 лева

Нинова изясни в какво се състои парадоксът на признатото предложение: „ Първо - от 1-ви септември следващата година Министерски съвет да дефинира минималната заплата за 2024 година Вторият парадокс - вкараха в минималната заплата думата “брутна “ минимална заплата. Това значи, че доста хора в този момент ще получат и по-малко от 710 лева “, разяснява тя пред медиите.

Лидерът на Българска социалистическа партия изясни, че в минимална брутна заплата от 850 лева влизат клас прослужено време, нощен труд, ексклузивен труд. „ Всичко това до момента се заплащаше над заплатата, а в този момент влиза вътре. Политическа партия отстраниха клас прослужено време, в този момент да излязат и да го обяснят на хората “, посочи тя и дефинира това като безхаберие. ГЕРБ обаче отбрани концепцията си, защото с нея оказва помощ на работодателите. Върху всички надбавки които влизат в брутната заплата, компаниите няма да заплащат налози и осигуровки.

„ Ние ги призовахме няколко пъти да отдръпват тези безумни оферти. Всичко, което направихме дотук, отпътува в канала “, възмути се водачът на левицата и добави: „ Те в този момент да носят отговорност и да се знае от българските жители кой какво е направил. Не всички депутати ощетиха народа “, разяснява Нинова и посочи: „ Нашето предложение беше ясно, кристално и чисто - 50% от междинната работна заплата става минимална. Другите доплащания са над това и предлагането да влезе в действие от 1-ви януари 2023 година “

Корнелия Нинова изясни какво в действителност значи към минималната заплата да бъде прибавена думата “брутна “: „ Означава, че в минималната заплата се включва клас прослужено време. Ако минималната заплата е 850 лева и човек, който има повече прослужено време би трябвало да извади 250 лева от тях (прослуженото време), действителната минимална заплата ще остане 600 лева, т.е. по-ниска от сегашната “, изясни тя и добави, че до момента минималната заплата е 710 лева и всички тези заплащания са върху тази сума.

„ Ние направихме предложение категорично да се запише, че в тази сума не влиза клас прослужено време, само че те не го одобриха “, сподели още ръководителят на Българска социалистическа партия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР