Оформя се нов лидер и тежки битки при левите политически

...
Оформя се нов лидер и тежки битки при левите политически
Коментари Харесай

Политолози за оставката на Янев: Оформят се тежки битки и нов лидер в лявото пространство

Оформя се нов водач и тежки борби при левите политически сили. Такова мнение изрекоха политолозите проф. Антоанета Христова и Мария Пиргова пред.

Исканата оставка на министъра на защитата Стефан Янев беше предстоящ резултат от съдружните връзки, съобщи политическият психолог проф. Антоанета Христова.

" Тази коалиция е образувана не на ценностен принцип, заради което във всеки миг, в който би трябвало да се направи избор, който е учреден на полезности, ще има конфликт ", уточни тя.

Според нея вляво върви доста тежка борба, която към този момент евентуално има искания да има нов водач. По думите ѝ доста от дълго време Стефан Янев е формирал личен профил на водач.

" Профилът на Янев споделя, че без значение, че принадлежим на НАТО и на Европейски Съюз, ние би трябвало да имаме независим избор, който да дава отговор на интереса на България. Тази група жители, които го поддържат, са нормално по-леви, с русофилски настроения. Хора, които значително оправдават дейностите на Путин и търсят интереса сред това къде сме ние в конфликта на огромните, без да заемаме страна. В същото време обаче от другата страна е разбирането, че когато си член на алианс, ти не си безусловно свободен и би трябвало да следваш полезностите му. Затова и конфликтът е доста интерес, защото в това ще се роди новият водач на левицата ", изясни тезата си Антоанета Христова.

Според нея повода за оставката на Стефан Янев се крие в 8 години подготовка на Путин за дейностите, които се случват сега в Украйна.

" На базата на това тази тактика не може да не включва тактика към предходните му спътници, а ние сме първият от тях. Дали Путин има интерес на следващия ден да ни нападне, каквито хипотези се появиха, бих споделила - ни минимум, тъй като в предишното сме били най-верните. На тази база огромна част от българското общество е отворено към неговата версия за истината. Затова сега тече един доста сериозен развой в България ", сподели още Христова.

Според нея действието на Кирил Петков не е еднолично, а е подкрепено от едната от огромните сили - в тази ситуация Съединени американски щати. По думите ѝ по тази причина и той има " този хъс, мощ и сила " да изиска оставката.

Политологът Мария Пиргова се съгласи, че има учредения да се мисли в тази посока за водачество в лявото пространство.

" Но аз бих мислила по линията на институциите. Стефан Янев е одобрен към този момент като част от българската политика. Не може от една такава стъпка за подаване на оставка да се изключи Народното събрание, да излезе министър председателят и да каже " аз ". Първо би трябвало да заседава комисията в Народно събрание, която да изслуша Янев. След това да се произнесе Министерски съвет, по-късно Министерски съвет да даде в Народно събрание съответното предложение и Народното събрание да гласоподава ", разяснява Пиргова.

Според нея постъпката на Кирил Петков е несъобразяване с президента. Тези негови дейности обаче няма да провокират напрежение и да дестабилизират обединението, счита тя.

" Напрежение би имало, откакто събитията отминат и тогава България ще бъде подритната и от двете страни - и от НАТО, и от Русия ", добави политологът.

Мария Пиргова е на мнение, че желаната оставка на Янев е неверна позиция на държавното управление, с което то ще изгуби електорат и непоклатимост по време на спор.

" Не виждам за какво в тази конюнктура би трябвало да се смени военният министър. По този метод не заемаме по-достойно място в НАТО. Ние сме член на НАТО, а не принадлежим на него. Трябва да имаме независимо мнение. Стефан Янев е съвършен боен посланик, подготвен за това, тъй че не би трябвало да подценяваме и това, което следва ", счита Мария Пиргова.

Политологът Христо Панчугов съобщи пред, че съгласно него ще се търси симбиоза сред нов политически план на Стефан Янев и " Възраждане ".

Това сигурно ще е някаква рецесия на болшинството, което не е безусловно държавна рецесия, уточни Христо Панчугов по отношение на промяната на министъра на защитата и в разбор дали това ще предузвика земетресения в ръководещата коалиция.

Във връзка с позициите на Българска социалистическа партия в държавното управление Панчугов предизвести, че може да се стигне до политически шантаж и извиване на ръце - " на премиера или на разнообразни участници в това държавно управление, в една или друга посока, в името на това да се резервира болшинството. "

" Българска социалистическа партия не просто слага под подозрение участието на България в НАТО и Европейски Съюз, без значение, че приказват нещо друго. Тя слага пред извънредно огромна компликация решаването на уравнението с българската национална сигурност и това стартира да става откровена опасност ", съобщи Христо Панчугов.

Относно другите позиции на досегашния боен министър и на премиера политологът означи, че " сходен вид разминавания блокират опцията за правене на каквато и да е политика ".

Досега виждахме " искрено уклончива позиция на министър Янев " и по трите значими въпроса - какво България може да направи, с цел да помогне на съдружниците си в Украйна, какво желае да направи и по какъв начин това ще подсигурява българската национална сигурност, посочи Панчугов.

Според Христо Панчугов " хора като господин Янев се възползват от тази рискова заблуда и разкъсване с действителността, която битува измежду част от българското общество и се заиграват с сходен вид послания " като тези, които се чуха на митинга през вчерашния ден.

" Корнелия Нинова споделя сякаш тази странна заблуда, която чухме от площада, за това по какъв начин договарянията са единственото решение сред Русия и Украйна. "

Панчугов е на мнение, че в изразената си позиция в обществените мрежи преди да му бъде поискана оставката министър Стефан Янев е употребявал " внушения " и не сме чули " неговата идея за национална сигурност на фона на разрастваща се рецесия и пред лицето на самата рецесия, само че за сметка на това разбрахме, че той не е комфортен ".

Facebook посланието на министъра на защитата е целяло да провокира митинг в негова поддръжка, който ще прерасне в политически план, " на който господин Янев комфортно ще се окаже отпред ".

" Има в българското общество поддръжка за сходен вид дейности. Виждате държанието на " Възраждане ", което довежда до прекаленост всички тези послания. Очевидно ще се търси някаква симбиоза сред двете и събирането на сходен жанр последователи. Ситуацията, в която се намираме, доста бързо ще изземе кислорода от този пожар и не мисля, че има сериозен, същински, огромен капацитет за основаването на такава групировка. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР