Официално! Румен Спецов отново застава начело на НАП.Това става по

...
Официално! Румен Спецов отново застава начело на НАП.Това става по
Коментари Харесай

Първо назначение! Асен Василев върна Румен Спецов начело на НАП: Готов съм за поста!

Официално! Румен Спецов още веднъж застава отпред на Национална агенция за приходите.

Това става по предложение на финансовия министър Асен Василев.

 

Министерският съвет освободи Борис Михайлов от длъжността изпълнителен шеф на Националната организация за приходите (НАП) заради утежняване на събираемостта на приходите от Данък добавена стойност. 

 

Спецов ръководеше данъчната администрация в държавното управление на Кирил Петков.

 

" Румен Спецов е висококвалифициран специалист с дълготраен опит в Националната организация за приходите и в региона на данъчната политика и законодателство, както и отбраната на националната сигурност ", написа в известието на държавната пресслужба, с което се оповестява публично назначението. 

 

Румен Спецов е приключил Стопанската академия „ Д. А. Ценов “ – Свищов със специалности „ Икономика и търговия “ и „ Вътрешен финансов надзор “, Академията на Министерството на вътрешните работи със компетентност „ Защита на националната сигурност “.


В интервала 2001 – 2015 година е заемал разнообразни експертни и управителни длъжности в Националната организация за приходите. Професионалният му опит е обвързван с разбор и следствие на данъчни измами, оценяване на риска на комерсиалните браншове, взаимна работа с ДАНС, прокуратурата и задгранични партньорски организации и служби. Бил е съветник в региона на финансите и данъчното законодателство.


Спецов бе отпред на Национална агенция за приходите от май 2021 година до август 2022 година По време на неговото ръководство Национална агенция за приходите събра рекордните 28,2 милиарда лева, което беше с близо 1 милиарда лева над заложеното.

Още тогава стартира покачването на цените у нас и Национална агенция за приходите предприе масирани инспекции на търговци, с цел да предотврати далавера и да събере налозите от повишените доходи.

 

Преди да излезе решението на Министерски съвет Румен Спецов разгласи, че е получил покана още веднъж да оглави Приходната организация с  уточнението, че е подготвен да поеме поста.

 

Спецов беше персонален избор на Асен Василев в кабинета на четворната коалиция, който новият постоянен министър на финансите удостоверява и в този момент. Формално по закон изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите се назначава от кабинета по предложение на финансовия министър.

 

При предходното му присъединяване във властта Спецов беше разследван от прокуратурата за укриване на налози в огромни размери посредством подаване на данъчна декларация.

 

При назначението му на поста при започване на 2021 година стана известно, че през 2016 година Спецов е трансферирал компания с огромни данъчни отговорности на малоимотен жител от село Ялботина, Драгоманско. Дружеството - " Гранекс трейдър " ЕООД е в черния лист, в който Национална агенция за приходите поставя неспасяемите длъжници - с огромни неплатени налози и с нулеви обезпечения и активи. Версията на самия Спецов беше, че задълженията са насъбрани откакто той е продал компанията.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР