Официално президентът Румен Радев изложи мотивите си за вето на

...
Официално президентът Румен Радев изложи мотивите си за вето на
Коментари Харесай

Радев: Властта търси хаос и манипулация на изборите, налагам вето на Изборния кодекс

Официално президентът Румен Радев изложи претекстовете си за несъгласие на изборния кодекс поради хибридната опция за гласоподаване, която ще включва както машинен избор, по този начин и хартиени бюлетини - нещо, с което президентът не е склонен, защото по думите му то обезсмисля машинното гласоподаване изобщо. 
" През предходната година законодателят постанови условия за машинно гласоподаване за президентски и парламентарни избори. С последните промени обаче се разрешава по едно и също време въвеждане и на книжен, и на машинен избор, което обезсмисля машинното гласоподаване. Тези решения мъчно може да се обяснят с друго с изключение на с желанието да се отворят благоприятни условия за безпорядък и изборни операции на ръководещите. Прехвърлянето на отговорност върху ЦИК да дефинират дали да се наемат или закупуват машините, на процедура значи бягство от отговорност на Народното събрание. Законодателят лишава централната изборна комисия от опцията да дефинира реализатор за компютърната обработка на гласувалите и на данните от гласуването. Като напълно вменява тези действия на " Информационно обслужване АД ", пренебрегвайки редица разпореждания за конкурсното начало в стопанската активност и предотвратяването на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция ", съобщи Радев в послание към българския народ. 
" Исканията за оставка на държавното управление и основния прокурор са удостоверение за дълбока рецесия на демокрацията. Сондажите записват рухналото публично доверие в ръководещите. Знаете, че изборите са фундаментът на всяка демокрацията и от тяхната почтеност и бистрота зависи по какъв начин ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласа на жителите удължава мъката. В тази обстановката кабинетът не ръководи, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многочислените кавги, белязали последните години. Посегателството върху изборния кодекс е подчинено на същата цел. "
С оглед на изложеното натрапвам несъгласие върху част от наредбите върху закона за изборния кодекс, приключи Радев. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР