Официално България се сдобри с първия си медицински хеликоптер за

...
Официално България се сдобри с първия си медицински хеликоптер за
Коментари Харесай

Първият ни медицински хеликоптер се оказа без лебедка за спасява в планина

Официално България се сдобри с първия си медицински хеликоптер за оказване на незабавна здравна помощ по въздух у нас. На формалната гала по приемане на чисто новия хеликоптер, създаден от италианската компания " Леонардо " на авиобаза " Враждебна " участваха министър председателят акад. Николай Денков, кметът на София Васил Терзиев, транспортният министър Георги Гвоздейков, здравният министър проф. Христо Хинков, националният представител от ПП-ДБ Кирил Петков, посланици и други.

Хеликоптерът разполага с цялото здравно съоръжение от най-голям клас - инсталация и ковьози. Въпреки че няма специфична лебедка, ще може да избавя и потърпевши хора в планините, като потърпевшият човек в началото ще бъде изнесен на кола за спешна помощ до най-близкия център и оттова ще бъде качен на медицинския хеликоптер.

До края на 2024 година ще получим още два медицински хеликоптера. Промяна в графика на доставка няма - през юни и декември месец се чакат идващите два медицински хеликоптера. Планинското избавяне става част от незабавната здравна помощ по въздуха. Сегашният няма лебедка за планинско избавяне, само че идващите три, които ще получим, ще имат.

Хеликоптерите са най-успешният модел, който се употребява в целия свят - лекарите бързо избавят човешки животи.

Премиерът акад. Николай Денков получи като дребна премия и макетен модел на медицинския хеликоптер. Той съобщи, че когато се ръкувал с формалните лица, чул някой да споделя цветущ празник. Това е чувството, за което сме се събрали - да отбележим празника за българското опазване на здравето, към европейските стандарти и качество на живот, сподели Денков. И въпреки всичко подсети - имало трудности по пътя, до момента в който страната ни се снабди с медицински хеликоптер. Тези трудности били подбудени от служебните държавни управления на президента Румен Радев.

Денков прикани здравното министерство да поеме щафетата, тъй като всичко това изисква комплицирана съгласуваност сред институциите. За жителите е направено всичко, което е допустимо за незабавната помощ по въздуха, безапелационен бе министър председателят.

Здравният министър проф. Христо Хинков е удовлетворен от придобиването на медицинския хеликоптер. Възможностите на медицинския хеликоптер ще доведат до друго равнище незабавната здравна помощ у нас, уточни той. И изясни - с медицинския хеликоптер ще се понижи броя на починалите при произшествия и пътни произшествия в по този начин наречения златен час.

Транспортният министър Георги Гводейков уточни, че незабавната помощ по въздуха ще усъвършенства живота на хората, за доста по-качествен туризъм и доста повече вложения. Авиацията е промишленост, към която се подхожда с внимание, експертиза, познания, тъй че триумф на всички, сподели той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР